La idea inicial era tallar la via al quilòmetre 38,5, on va morir una noia, però després d’una reunió amb els Mossos, la plataforma ha anunciat que serà al 40. Foto: Google Maps

Els veïns i veïnes dels municipis de l’entorn de la C-17 han dit prou. Demà a les dotze del migdia tallaran un tram de la carretera, entre Aiguafreda i Tagamanent, per protestar contra l’alta sinistralitat de la via, sota el paraigua de la Plataforma Stop Accidents C-17. Ho faran el dia en què es compleix un mes de la mort de la jove Marta Vilaró, veïna d’Aiguafreda, que va patir un accident pel despreniment d’una pedra de 50 quilos a la carretera.

“El tall es portarà a terme entre les dotze i dos quarts d’una del migdia al punt quilomètric 40 en sentit Vic”, explica a Línia Vallès Eduard Folch, membre de la plataforma. Folch lamenta que els Mossos d’Esquadra i els comandaments de Trànsit i Seguretat Ciutadana, amb els quals es van reunir fa dos dies, només els permetin mobilitzar-se a la via durant 30 minuts. “Tenim deu minuts per entrar a la carretera, deu per manifestar-nos i deu més per marxar de la via”, explica, i afegeix que “durant el temps que estiguem portant a terme la mobilització, algun membre de la plataforma llegirà un manifest”.

Mentre duri la manifestació, el trànsit es desviarà pel centre urbà d’Aiguafreda, ja que el tall s’allargarà des de l’entrada d’Aiguafreda Sud fins al trencant del Muntanyà. A més, s’habilitarà l’aparcament de l’empresa Pensoland a Sant Martí de Centelles per als manifestants que hi arribin amb cotxe.

CANVI DE LOCALITZACIÓ
La idea inicial de la plataforma era portar a terme la mobilització al punt quilomètric 38,5, que és on va morir la jove d’Aiguafreda el 29 de setembre, però Interior els ho va prohibir. Folch explica que la plataforma va comunicar el tall a les autoritats dins del termini i lamenta que no s’esperaven la resposta negativa.

“Ens van dir que no podíem tallar aquest tram per motius de seguretat i que traslladéssim la mobilització al quilòmetre 40, entre dues altres propostes que hem rebutjat”, sentencia. Segons Folch, les altres opcions, molt menys visibles, eren una concentració a Tagamanent o una caminada pels corriols de la zona.

 

La plataforma obté 9.000
‘M’agrada’ en tres dies

Stop Accidents C-17 va néixer arran de la mort de la jove d’Aiguafreda fa un mes. Els membres de la plataforma van crear una pàgina a Facebook que utilitzarien per denunciar el mal estat de la via. “Hi ha punts mal dissenyats i no hi ha malles que evitin que caiguin pedres a la carretera”, lamenta Eduard Folch, que explica que en només tres dies la pàgina de Facebook va obtenir 9.000 ‘M’agrada’. “Es va convertir en un fenomen viral”, diu.

Eduard Folch diu que els veïns i veïnes de la zona de seguida s’hi van sumar i a la primera reunió van assistir-hi 70 persones. “Vam veure que hi havia un interès real”, sentencia. “Fa temps que els que vivim a la zona veiem com es produeixen accidents molt sovint”, explica, i afegeix que “el tram entre Tagamanent i Aiguafreda es converteix en una pista de gel quan plou a l’hivern”.

La mobilització arriba dies després que la Generalitat anunciés millores al paviment a la C-17 arran dels darrers accidents. En concret, diuen que posaran malles als quilòmetres 35 i 39, on van caure les pedres, entre altres mesures.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram