El PIB del Vallès Oriental és el que evoluciona menys desfavorablement de tot el país gràcies a la indústria. Foto: Arxiu

La indústria de la comarca es manté forta tot i la crisi i s’ha consolidat com el motor de la regió per sortir de la situació econòmica desfavorable. Així ho reflecteixen les dades de l’informe anual de Catalunya Caixa sobre l’economia de les comarques catalanes.

Segons aquest document, l’any passat el Vallès Oriental només va perdre un 0,31% de la seva riquesa, cosa que va permetre moderar el descens del PIB de la zona i converteix la comarca en la regió que va evolucionar de manera menys desfavorable de tot el país. Unes dades que els analistes de Catalunya Caixa atribueixen a “l’esforç que va fer, durant el 2013, el sector secundari vallesà”.

Tot i que la indústria de la regió va aconseguir un creixement de l’1,03%, l’economia comarcal va sumar el segon retrocés consecutiu en generació de PIB, ja que va perdre un 4% d’afiliats a la Seguretat Social. Amb tot, el sector industrial es va veure afavorit per la dinàmica positiva de l’exportació. Entre les empreses que van evolucionar positivament destaquen les d’activitats energètiques, la química i la farmacèutica. La metal·lúrgia, en canvi, encara retrocedeix.

Tot i les dades esperançadores, des dels sindicats alerten que la situació encara no ha remuntat i reclamen a les administracions la necessitat de “treballar plegats”. El secretari comarcal d’UGT, Òscar Riu, demana que “tots els municipis decideixin conjuntament quin futur volen per a la comarca”. El secretari de CCOO, Lalo Plata, lamenta que encara no s’hagin fet “polítiques de concertació industrial”.

LA CONSTRUCCIÓ, LA CREU
La construcció, en canvi, torna a ser el sector amb les pitjors xifres econòmiques. L’any passat va registrar un retrocés del 8%, una mica més moderat que l’any 2012, quan es va acumular una caiguda del 12%. Els treballs d’obra pública i privada han estat els més afectats per aquest retrocés, tot i que les rehabilitacions d’habitatges també han caigut molt. El sector serveis i el primari van registrar xifres negatives l’any passat, però tot i això els analistes consideren que “aquest és l’inici del final de la recessió”.

Es redueixen els preus de les naus industrials

Per altra banda, el preu de lloguer i venda de les naus industrials de la comarca ha descendit un 3,05% i un 4,5%. Així es desprèn de l’informe que fa semestralment la immobiliària Forcadell.

Tanmateix, es tracta d’una baixada molt més moderada que el 13% de l’any passat i des de Forcadell asseguren que “els preus ja han arribat al límit i a partir d’ara es preveu que es produeixi una estabilització”.

Segons les dades de l’estudi, el preu mitjà del lloguer a la comarca és de 2,34 euros per metre quadrat al mes, excepte en algunes poblacions com Granollers, Mollet, Parets, la Llagosta o Montmeló, on poden arribar a superar els tres euros.

Pel que fa als preus de venda, el cost mitjà és d’uns 500 euros el metre quadrat. En aquest cas, els preus oscil·len en funció de la proximitat a Barcelona. De fet, Granollers, Mollet, la Llagosta, Montmeló i Montornès marquen les xifres més altes, fins a arribar als 641 euros el metre quadrat, mentre que a municipis més allunyats com Sant Celoni o Llinars, els preus oscil·len entre els 377 i els 575 euros el metre quadrat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram