Mollet ja està estudiant la recuperació de la gestió del servei d’aigua municipal. Foto: Arxiu

A principis d’aquest mes el Ple de l’Ajuntament de Mollet va aprovar una moció per estudiar la possibilitat de recuperar la gestió del servei d’aigües municipal, tal com va publicar Línia Vallès. Aquest dimarts, diverses entitats de la mateixa població es reunien amb l’objectiu d’oficialitzar la creació de la Taula de l’aigua al municipi.

Aquest organisme –format per Aigua és vida, la PAH, l’Aliança contra la pobresa energètica de Mollet, la Federació de Veïns de Mollet i l’Assemblea popular de Mollet– ha acordat tirar endavant un pacte social de l’aigua, amb el qual pretenen fer força des de la ciutadania per instar el seu consistori a remunicipalitzar el servei d’aigua. Segons diuen, en un inici demanaran l’adhesió a entitats i partits polítics del poble.

Segons afirma a aquest periòdic Quim Pérez, portaveu d’Aigua és vida, “hi ha una tendència mundial de municipis que estan tirant endavant municipalitzacions del servei”. “Aquí, la primera vegada es va fer a Arenys de Munt, però a Montornès també fa poc que ho van fer”, explica.

El moviment per municipalitzar l’aigua, però, no és senzill, ja que actualment les concessions dels serveis es troben en situacions ben diferents. Pérez posa en relleu que “a Mollet queda poc temps perquè s’acabi la concessió” i per això ara s’inicia l’estudi. En el cas de Parets, però, “el contracte ha acabat aquest any i tot i que alguns partits es van posicionar a favor d’estudiar-ne la municipalització, es va acabar duent a terme una pròrroga del contracte de dos anys més sense concurs públic”.

RECUPERAR ALTRES SERVEIS
El cas del servei d’aigua a Caldes de Montbui és un altre exemple de les diferències existents entre els diferents municipis.

La gestió de l’aigua a Caldes recau en l’empresa Gestió Municipal de Serveis SA (GMSSA) i l’Ajuntament mai no n’ha perdut la titularitat. El president de l’empresa i regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat i Serveis Municipals de l’Ajuntament de Caldes, Jaume Mauri, afirma que la gestió del servei és “molt rendible”. De fet, fa un any i mig, el consistori va comprar l’empresa que es dedicava a les reparacions a la xarxa i això ha permès que l’any 2015 s’estalviessin 200.000 euros més respecte de l’exercici anterior.

Ara mateix, les forces polítiques del Ple municipal es troben participant de les comissions d’estudi de la municipalització d’altres serveis, i “en els propers dotze mesos tots els serveis públics han de quedar municipalitzats a través de GMSSA”, afirma el regidor.

En el cas de Cardedeu, en canvi, l’Ajuntament actualment té tots els serveis externalitzats a altres empreses, però ha iniciat un procés per poder fer-ne la gestió directa. El regidor Benet Fusté detalla que durant l’any 2016 “s’ha creat l’empresa C10, que serà l’empresa pública que anirà assumint la gestió dels serveis que anem internalitzant”. El segon pas, que és “l’estudi econòmic que avali que amb la gestió directa es serà més eficient”, ja l’han realitzat amb el servei de neteja dels edificis públics, que “es remunicipalitzarà a partir de l’1 de gener de 2017”.

En aquesta població s’ha apostat per recuperar els serveis esperant a l’extinció del contracte actual, però no descarten l’opció de “rescatar el servei pagant al concessionari pels beneficis que deixa de tenir”.

Fusté afirma que gestionar aquests serveis des dels ajuntaments, no només resulta més rendible a escala econòmica, sinó que també serveix per “millorar el servei, les condicions de treball, la transparència i la participació en la gestió”. Tot i així, reconeix que la llei només exigeix que es demostri la sostenibilitat de la remunicipalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram