Gairebé 10.000 joves vallesans d’entre 16 i 34 anys no tenen feina. Foto: Línia Vallès

L’atur juvenil a Catalunya és cada vegada més preocupant i el Vallès Oriental no és una excepció. A més, en aquest cas ha aixecat totes les alarmes perquè provoca que els joves abandonin el país. Segons un informe elaborat per l’Avalot-joves de la UGT, durant l’any 2013, del total de vallesans a l’atur, 9.899 tenien entre 16 i 34 anys, és a dir, el 26,2% del total de desocupats.

A més, segons aquest informe, el 40% dels menors de 30 anys amb feina tenen un contracte que dura com a màxim un mes. En el cas de la franja d’edat de 20 a 24 anys, el percentatge s’enfila fins al 42%. En aquest sentit, les dades demostren que la reforma laboral està provocant un augment de la temporalitat i de la precarietat laboral. Segons un informe de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, la contractació indefinida en joves menors de 25 anys suposa un 6,2% vers el 93,8% dels contractes temporals.

LA MAJORIA EMIGRA
Davant d’això, entre els anys 2009 i 2014, el percentatge de joves vallesans que han emigrat per manca d’oportunitats laborals s’ha incrementat un 76,06%, més de 20 punts per sobre de la mitjana catalana, que se situa en el 55%. En total, en aquests darrers cinc anys hi ha 1.116 joves més del Vallès Oriental residint a l’estranger. Així ho reflecteix l’estudi Generació JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats) elaborat per Avalot-joves de la UGT. A aquests joves que resideixen a l’estranger, a més, cal afegir aquells que marxen becats amb programes que fomenten les pràctiques i que, donada l’estada limitada en el temps, no figuren al registre del padró.

Segons la portaveu d’Avalot, Afra Blanco, “l’augment de joves vallesans emigrants té una relació directa amb les altíssimes xifres d’aturats, així com amb la forma amb la qual l’atur afecta especialment els joves universitaris”.

La solució segons els sindicats passa per canviar de polítiques

Catalunya té la taxa de temporalitat capdavantera a tota la Unió Europea, situant-se 20 punts percentuals per sobre de la mitjana. Per aquest motiu, la portaveu nacional de l’Avalot-joves de la UGT, Afra Blanco, proposa incrementar les mesures de control de la contractació que es realitza avui dia a Catalunya; endurir les penalitzacions als empresaris que realitzin contractes en frau de llei (el 95% dels contractes temporals del país es troben en aquesta situació); i definir de manera més exhaustiva quins són els serveis i les càrregues de treball vinculades a la contractació temporal, molt especialment la dels contractes d’un temps inferior a un mes.

Blanco també adverteix que aquesta situació “no només afecta l’economia present i futura dels joves, sinó també la de tot el país, perquè no poden emancipar-se de la llar familiar, desenvolupen desafecció vers al seu centre de treball i afecta la seva salut”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram