La Fiscalia creu que l’exalcalde Francesc Torné podria haver comès un delicte continuat de prevaricació pel que fa al cost de la zona esportiva de Corró d’Amunt. Foto: Ajuntament

Dies moguts a les Franqueses. La Fiscalia Provincial de Barcelona ha acabat la seva investigació sobre el cost de la construcció de la zona esportiva de Corró d’Amunt i ha enviat tota la documentació al jutjat d’instrucció número 4 de Granollers perquè considera que hi ha indicis que l’exalcalde del municipi, Francesc Torné –aleshores de CiU i ara de Convergència per les Franqueses (CpF)–, podria haver comès un presumpte delicte continuat de prevaricació.

Per aquest motiu, en el seu escrit, la Fiscalia demana als jutjats de Granollers que investiguin el cas i prenguin declaració a l’exalcalde i a tots els possibles implicats en els fets.

RADIOGRAFIA DEL CAS
L’any 2006, la Junta de Govern Local va aprovar la remodelació de la zona esportiva de Corró d’Amunt per 2.846.000 milions d’euros. El projecte va ser adjudicat per concurs públic a Fomento de Construcciones i Contratas, però va ser modificat l’any 2007 per prop de 3.779.000 milions d’euros, una presumpta desviació de gairebé un milió.

Segons la Fiscalia, la modificació l’hauria encarregat “el mateix alcalde de manera verbal a un dels arquitectes”, que no la va presentar a l’Ajuntament fins uns dies després de començar les obres. A més, aquest arquitecte hauria fraccionat el pagament de la seva feina (uns 38.000 euros) en quatre factures d’una quantitat inferior als 12.020 euros, que és el límit que estableix la llei respecte als contractes menors.

L’any 2012, l’aleshores regidor d’Hisenda d’ERC, Àngel Profitós, no va veure clars els comptes del projecte i va decidir recopilar tota la informació al respecte. Entre els documents que va trobar hi havia una relació de com es dividia la diferència entre el cost inicial i el de després de la modificació. En un d’aquests fulls hi havia escrit de manera textual, tal com recorda Profitós, “Alcalde, 70.000 euros”. Aquell mateix any, Profitós va presentar els documents a tots els regidors, inclòs Francesc Torné, i tots els grups municipals van aprovar posar-los en coneixement de la Fiscalia General de Catalunya, així com de la Sindicatura de Comptes i del Tribunal de Comptes.

Segons Profitós, “la modificació que ens va posar en alerta va ser aprovada per Junta de Govern el gener del 2008, sense que fos encarregada ni acceptada per l’empresa municipal que s’encarregava de l’urbanisme, Entorn Verd, ni tampoc inclosa al contracte entre Entorn Verd i l’empresa adjudicatària (FCC)”.

Ara serà el jutjat de Granollers qui recopilarà més informació i decidirà si crida a declarar com a investigat l’exalcalde Francesc Torné.

ELS IMPLICATS, PRUDENTS
Malgrat que la Fiscalia veu indicis d’un possible delicte, Profitós ja ha avançat a Línia Vallès que ERC no es presentarà com a acusació particular i creu que és l’Ajuntament qui ho hauria de fer. El regidor republicà reconeix que “podria ser que el jutjat d’instrucció consideri que la investigació de la Fiscalia no està prou documentada i l’arxivi”, però està convençut que això no serà així i que finalment hi haurà un judici.

L’actual alcalde del municipi, Francesc Colomé (CiU), es manté prudent davant el cas i assegura que no es posicionarà al respecte “fins que no hi hagi una sentència de la justícia”.

El principal afectat per les actuacions de la Fiscalia, Francesc Torné, assegura que no va declarar en les diligències prèvies per motius de salut i que, malgrat que el projecte de la zona esportiva es va iniciar quan ell era l’alcalde, “la majoria de pagaments es van fer durant una altra etapa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram