El Servei Meteorològic de Catalunya vol construir el Centre de Referència Meteorològica del país al Turó de l’Home. Foto: Angela Llop

El projecte del nou centre de referència de meteorologia de Catalunya, que es volia construir al cim del Turó de l’Home, de moment està aturat. La Diputació de Barcelona, ens gestor del Parc Natural del Montseny, l’ha desestimat i recomana que tant el cim com la carretera entre les Illes i Sant Marçal “es deixi com està actualment”, perquè entén que la millor opció és preservar al màxim possible l’espai natural.

La creació d’aquest observatori al Turó de l’Home va ser impulsada fa uns anys per la Diputació de Barcelona i el Servei Meteorològic de Catalunya, però arran de les pressions dels ecologistes i dels informes tècnics emesos per l’ens supramunicipal i pel departament d’Agricultura que desaconsellaven la construcció, la Diputació ha fet marxa enrere en la seva decisió. Malgrat això, des del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), promotor del projecte, asseguren que continuen treballant per “esbrinar la millor manera de tirar-lo endavant”.

Des de la Diputació, però, afirmen que el projecte no és viable, entre altres motius perquè quan es va dissenyar no es van tenir en compte les limitacions urbanístiques de la zona ni el fet que la titularitat dels terrenys continua sent del ministeri de Medi Ambient espanyol.

Fonts de la Diputació remarquen que, malgrat que consideren que s’ha de tenir en compte la seva posició, finalment serà la Generalitat qui decidirà si es porta a terme el projecte. El Govern, per la seva banda, assegura que actualment s’estan estudiant les diferents possibilitats.

MASSA VEUS EN CONTRA
La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) sempre s’ha oposat durament al projecte per motius ambientals i urbanístics. Segons el president de la CSM, Carles Lumeras, tant la construcció d’un nou centre meteorològic com l’asfaltatge de la carretera que hi arriba “atempten contra la diversitat d’aquesta Reserva de la Biosfera i obren la porta a projectes urbanístics especulatius, que afavoreixen un model econòmic d’espoli dels recursos paisatgístics, contraris als principis de la UNESCO”.

Però aquesta entitat no és l’única que s’ha oposat al projecte de l’observatori, ja que els ajuntaments de Santa Maria de Palautordera, Riells del Montseny, Breda i Sant Celoni van aprovar fa mesos diferents mocions de rebuig.

A més de l’oposició dels ecologistes i dels diversos municipis, fa només tres mesos els tècnics de la mateixa Diputació van emetre un informe que afirmava que hi ha “una presumpta situació d’incompatibilitat urbanística entre l’avanç de planejament proposat i les determinacions normatives del Pla especial de protecció”. Un fet que, segons asseguraven des de la Diputació, només es resoldria amb una “modificació del Pla de protecció del Parc del Montseny”.

El projecte actual preveu construir un nou edifici d’uns 300 metres quadrats al lloc on hi ha l’antiga casa on hi havia l’estació meteorològica i hi vivien els observadors fa uns 13 anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram