Segons l’Observatori de Desenvolupament Local, les empreses mitjanes són les que han perdut més ocupació. Eduardo Benito

Més que fa tres mesos, però me­nys que fa un any. La con­tractació ha augmentat a la comarca durant el se­gon trimestre de l’a­ny, segons les dades facilitades per l’Observatori de Desenvolupament Local del Vallès Oriental. Entre els mesos de abril i juny es van formalitzar 24.457 contrac­tes laborals, xifra que representa uns 700 més en relació al cicle anterior i 852 menys que el mateix període de l’any 2010. En termes absoluts aquestes xi­fres són glo­balment negatives, ja que en amb­dós casos l’estadística anava a l’al­ça i evi­dencia la pèrdua de contrac­tació inde­finida.

TIPUS DE CONTRACTES

Respecte al tipus de contracte signats durant el segon trimestre de l’any, cal destacar que van tenir una especial incidència els de ca­ràcter temporal, una tipologia que predomina en el 90% dels ca­sos. Aquest percentatge se situa entre un i dos punts per sobre del conjunt metropolità i català.

Respecte l’any anterior, la contractació temporal ha caigut un 3%, mentre que la indefinida s’ha reduït més d’un 4%. Aquesta darrera ha disminuït sensiblement en relació al primer trimestre de 2011: si aleshores suposava l’11% del total dels contractes, ara se situa en el 9,8%. Per la seva ban­da, la temporal ha augmentat dos punts percentuals aquest mateix any, ja que ha passat del 88,2% al 90,2%.

MERCATS DE TREBALL

Si es compara amb el mateix pe­ríode de l’any anterior, el descens de la contractació ha afectat tots els mercats de treball de la comarca, tot i que aquesta ha tingut una especial incidència en el del Baix Vallès, on s’ha registrat el ma­jor descens (442 contractes me­nys). Al mercat laboral de Granollers, la reducció ha estat de 283 contractes i al del Baix Mont­seny, de 88.

DISTRIBUCIÓ PER SEXES

Segons les dades, el descens dels contractes ha afectat pràcticament per igual a homes i dones, ja que el descens ha estat similar. Tot i així, ha estat el primer grup el que ha registrat la reducció més significativa: un total de 13.232, 2.007 més.

Per edats, tant homes com do­nes han registrat un descens important, malgrat que els sectors de població més afec­tats han es­tat, un cop més, el dels joves de menys de 20 anys i els treballa­dors de més de 45. Aquests dos grups es van consolidant com els més perjudicats per la pèrdua d’o­cupació.

DURADA DE CONTRACTES

Pel que fa a la durada dels contractes signats durant el segon trimestre de l’any, cal destacar que l’evolució ha estat força varia­da, amb un increment relatiu de formes contractuals més llargues dels de 3 a 6 mesos i de 6 a 12 me­sos. En xifres absolutes, un de ca­da tres contractes ha tingut una durada inferior a tres mesos, una característica que es va repetint en cada període estudiat.

Els contractes de durada indeterminada han registrat un des­cens molt lleuger (-3%), que s’ha transfrmat en notable pel que fa als indefinits (-4%). La tònica re­gis­trada en la contractació indica que la seva evolució va molt a remolc del creixement que es pugui registrar en el volum de contrac­tes de caire temporal. Aquesta no és una particularitat de la comar­ca, sinó que és extrapolable a tot l’àmbit metropolità i català.

SECTORS D’ACTIVITAT

El sector de població més castigat per la pèrdua de contrac­ta­ció durant el segon trimestre ha estat el de les persones amb estu­dis universitaris (-31%). Per con­tra, el col­·lectiu de treballadors amb nivells de qualificació baixos ha registrat un descens més baix (en­tre 25 i 30 contractes); cal tenir en compte, però, que aquest darrer ja és un grup de població que habitualment registra escasses mo­­dificacions al llarg dels perío­des estudiats.

En canvi, a partir de les dades s’ha po­gut con­s­­tatar una evolució po­sitiva entre els empleats con­trac­­tats amb un nivell d’estudis de pro­grames de formació pro­fes­si­o­nal (+12%) i els que tenen un per­fil de tècnic professional superior (+4%).

OCUPACIONS i EMPRESES

A nivell general, en l’àmbit de les ocupacions s’ha registrat la pèrdua de contractes en professions vinculades a càrrecs directius i de l’Administració, tècnics i personal de suport i administratius, entre d’altres. La caiguda de l’activitat en aquests sectors s’ha vist compensada per l’augment dels contractes vinculats als serveis per­so- nals i la restauració, així com per la millora de la situació en el sector de la indústria manufacturera. En aquests s’ha repetit en general la tònica registrada en trimestres anteriors.

Pel que fa a la dimensió empresarial, cal dir que les petites companyies (de menys de deu treballadors) han resistit millor la pèrdua de contractació entre els mesos d’abril i juny. Les gran empreses han mantingut un bon comportament a efectes. De fet, les firmes de mig tamany són les que han concentrat les majors pèr­dues pel que fa a la contrac­ta­ció.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram