Resultats electorals del 27S a la comarca. Infografia: Línia Vallès

Amb la participació més alta de la història de la comarca (78,94%), el Vallès Oriental ha votat a favor de la independència. Junts pel Sí (JxS), la candidatura formada per CDC, ERC i les entitats sobiranistes, ha estat la clara vencedora amb 90.228 vots (39,34%), tot i que es queda a tres punts dels resultats que van aconseguir CDC i ERC per separat l’any 2012. Tot i així, Junts pel Sí ha estat la força guanyadora a tots els municipis, excepte a Canovelles, Montornès i la Llagosta, on Ciutadans ha estat la vencedora.

L’altre partit declarat obertament independentista, la CUP, ha registrat un augment molt significatiu del nombre de votants, ja que multiplica per tres els suports a diversos municipis, cosa que li ha permès convertir-se en la segona força en alguns d’ells.

Les lectures dels resultats poden variar, però el que és cert és que l’independentisme ha guanyat les eleccions a la comarca, tant en vots com en percentatge –els partits unionistes, PP, PSC i C’s, aconsegueixen el 39,17%, davant del 47,4% de JxS i la CUP–.

El PSC, amb un 12,93% dels vots, ha patit una davallada menys pronunciada del que s’esperava, quedant-se només dos punts percentuals menys que l’any 2012. Tot i això, perd el primer i el segon lloc en molts municipis vallesans.

Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, perd un punt percentual respecte el que va aconseguir ICV-EUiA fa tres anys i passa del 10,72% al 9,55% en aquests comicis. El PP també és un dels grans perdedors, ja que es deixa pel camí quatre punts i obté el 7,62% dels vots.

Les principals ciutats de la comarca també s’han manifestat a favor de la independència. A Granollers, Mollet i Parets s’han registrat resultats molt similars. En els tres municipis, Junts pel Sí s’ha imposat sobre la resta de forces polítiques amb el 39,53% dels vots en el cas de Granollers, el 25,88% a Mollet i el 31,97% a Parets. En tots tres casos la segona força també és la mateixa, Ciutadans, que ha passat per davant del PSC i ha obtingut el 19,57% dels vots a Granollers, el 22,81% a Mollet i el 22,30% a Parets.

Però les similituds no acaben aquí, perquè la tercera i la quarta força també han estat les mateixes a les tres localitats. Tant a Granollers com a Mollet i Parets, el PSC ha baixat fins a la tercera posició i Catalunya Sí que es Pot se situa com a quarta força.

ASCENS ESPECTACULAR DE C’S
La sorpresa de la jornada electoral del 27S al Vallès Oriental la va donar Ciutadans, que en la majoria de municipis, inclosos els més poblats, duplica el seu percentatge i és la segona força. Passa de 16.000 a 42.000 vots i fins i tot en alguns arriba a posicionar-se com a primera força. Aquest és el cas de Canovelles, Montornès i la Llagosta que, sorprenentment, en aquestes eleccions han abandonat el tradicional vot d’esquerres que els definia per fer un gir important i dràstic cap a la dreta moderada, representada pel partit d’Albert Rivera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram