El retrocés en la qualitat de les infraestructures, la taxa d’atur i la manca de recursos per a l’educació han estat els factors que han fet perdre competitivitat a la comarca. Foto: Google Maps

La comarca perd competitivitat i torna a situar-se en els valors de l’any 2013. Així ho confirma l’informe que elabora anualment l’Associació d’Empresaris del Garraf i el Penedès (Adepg) i que fa una anàlisi de les 41 comarques de Catalunya. Aquest estudi avalua les possibilitats que ofereix l’entorn territorial en el desenvolupament d’activitat econòmica, a partir de paràmetres urbanístics, empresarials i socials.

Tradicionalment, el Vallès Oriental havia ocupat la setena posició al rànquing, però aquest any perd dos punts i se situa en la novena posició, per darrere de l’Alt Camp i Osona, que malgrat que sempre estaven per sota, enguany han passat per davant. El rànquing l’encapçalen el Barcelonès i el Vallès Occidental.

Segons l’estudi, un dels principals paràmetres competitius que té la comarca és la disponibilitat de sòl i espai per a activitat econòmica, però aquest any no li ha servit per mantenir-se en la seva posició tradicional.

La situació geogràfica també ha estat sempre un punt positiu per a la bona competitivitat de la comarca i enguany no ha estat diferent. Les millors qualificacions del Vallès Oriental, però, es troben en l’àmbit de la innovació i el desenvolupament tecnològic (ocupa la setena posició), dos factors que tenen una relació estreta amb el pes important de les activitats industrials que hi ha al territori.

PER QUÈ PERD POSICIONS?
Tot i que la comarca té bones qualitats per poder ser molt competitiva, el que és cert és que en els darrers anys, i a causa de la crisi econòmica, han empitjorat alguns dels factors importants que es tenen en compte per valorar si una comarca és més o menys bona en termes de competitivitat.

Un dels principals motius del descens de posicions de la comarca en aquest rànquing és, sens dubte, el retrocés en la qualitat de les infraestructures. En aquest sentit, el Vallès Oriental se situa en la 21a posició. Aquest és un dels principals factors dels quals es queixen els diferents representants empresarials. El director general d’Unió Empresarial Intersectorial, Joaquim Colom, assegura a aquesta publicació que, malgrat no estar d’acord amb tot el que diu l’estudi, considera que “ens serveix per reclamar la necessitat d’una connexió directa amb el Vallès Occidental, Osona i el Maresme”.

La taxa d’atur i el percentatge de treballadors amb contractes temporals també han passat factura a la comarca a l’hora de valorar-ne la seva competitivitat. I és que en els darrers anys, la taxa de contractació temporal al Vallès Oriental frega el 90% i la situa com a una de les deu comarques de Catalunya on més contractes temporals es fan.

El darrer factor que ha repercutit en la pèrdua de competitivitat de la comarca és la manca de recursos per a l’educació i la formació ocupacional. Una assignatura pendent que reclama Colom i que molts ajuntaments ja han avançat que milloraran durant aquesta legislatura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram