Des de la Generalitat han demanat màxima precaució i prudència per evitar més incendis als boscos. Foto: Bombers

Ni la prevenció ni l’activació del Pla Infocat per elevat risc d’incendi han pogut evitar que el foc torni, un any més, als boscos de la comarca. El primer incendi es va produir dissabte passat a Canovelles, on un foc va cremar mil metres quadrats de matolls a la llera del riu Congost. L’incendi es va detectar al costat del passeig de la Ribera, fins a on es van traslladar dues dotacions de bombers que van haver de treballar durant una hora per extingir el foc.

Diumenge, Parets també va patir un ensurt i els bombers van haver d’apagar un petit incendi que es va produir al costat de les pistes d’atletisme. Dimarts, i coincidint amb l’inici de l’onada de calor a tot Catalunya, es va produir un altre incendi a tocar de la Llagosta, en una zona d’horts molt pròxima a la C-33. En aquest cas, el foc es va detectar cap a dos quarts de sis de la tarda en unes barraques del costat de l’autopista. Fins allà es van traslladar deu mitjans terrestres i un d’aeri dels bombers, que van aconseguir controlar les flames cap a dos quarts de set de la tarda.

Per últim, ahir dijous van cremar dos focs més, un a Llinars del Vallès i l’altre a Santa Eulàlia de Ronçana, sense més conseqüències.

NIVELL 3 DEL PLA ALFA
Un dels principals motius d’aquests incendis és l’onada de calor que ha arribat amb força al país i ha provocat que tant el Vallès Oriental com 33 comarques més de Catalunya hagin arribat aquests dies al nivell 3 del Pla Alfa, és a dir, al nivell més alt del risc d’incendis forestals. De fet, només les comarques més pirinenques i el Pla d’Urgell se n’han lliurat.

Davant d’aquesta situació, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha demanat “màxima precaució i prudència i un comportament exigent a tothom, per evitar incendis que acabin amb els nostres boscos”. Jané ha explicat que les pluges de la primavera no han compensat la manca de pluja de la resta de l’any i és per això que “tenim un bosc estressat, sec i especialment vulnerable”. El conseller també ha destacat que “des dels Bombers de la Generalitat s’han activat 30 parcs de bombers voluntaris, s’han augmentat les columnes mòbils i, juntament amb els Agents Rurals, estan fent tasques preventives aèries”.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serrell, per la seva banda, ha recordat que “la majoria d’incendis es produeixen per negligències humanes” i ha demanat als ciutadans que extremin les precaucions “per evitar desgràcies”.

PREVENCIÓ: LA MILLOR ARMA
Totes les institucions han fet un front comú per conscienciar els ciutadans dels perills que comporta no ser responsable amb els boscos i s’han unit per donar diferents consells que poden ajudar a evitar els incendis.

Així doncs, des de les administracions públiques es recomana no llançar burilles enceses o llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe; no llançar coets, focs d’artifici o qualsevol artefacte que contingui foc; i no utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. A més, s’han prohibit les cremes de residus als jardins i es recomana eliminar les branques que toquin les façanes.

Però si malgrat aquestes mesures de prevenció, finalment l’incendi es produeix, des de les institucions recomanen que. si el foc arriba a casa, el més convenient és desallotjar l’habitatge i, si no és possible, refugiar-se a dins tancant portes, finestres i tapant qualsevol forat, així com omplir la banyera d’aigua i ruixar les portes i les finestres amb aigua.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram