Al Vallès Oriental s’han destruït 23.015 llocs de treball des de l’any 2008, xifra que representa una pèrdua de 548 llocs mensuals i 25 llocs diaris; el 45% d’aquests són de caràcter industrial, i els treballadors per compte aliè són els més afectats, amb el 16,89%, tot i que els autònoms superen el 8%. Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe sobre la destrucció de l’ocupació a la comarca, presentat ahir dijous a la seu del sindicat UGT.

L’informe, l’objectiu del qual és identificar la destrucció de llocs de treball que ha sofert la comarca des del començament de la crisi fins a l’actualitat, recull les dades de l’Afiliació al Règim General de la Seguretat Social i al Règim Especial de Mineria i carbó en el perío­de que va del primer trimestre de 2008 al segon de 2011, així com les dades d’afiliació dels treballadors al Règim Especial de Treballadors Autònoms al Vallès Oriental comarca. Les dades treballades han estat extretes de l’Observatori del Mercat de Treball de la Generalitat.

LA REALITAT

Desglossant la pèrdua d’afiliació en el Règim General, que és el que més pèrdua ha tingut, i comparant les dades del segon trimestre del 2011 amb les del primer del 2008, quan es considera que es va iniciar l’actual crisi econòmica, es comprova que la major destrucció d’ocupació al Vallès Oriental s’ha donat en el sector de la Indústria i en el de la Construcció.

Aquest darrer és el sector que ha patit, segons l’informe de la UGT, la disminució més accentuada de llocs de treball, amb una reducció del 46,9%, tot i que en xifres absolutes ha estat l’industrial el que més ha perdut, amb un total de 9.144 persones menys (16,91%) respecte dels treballadors del primer trimestre del 2008.

El 45% de la destrucció d’ocupació en el període analitzat al Vallès Oriental s’ha produït en el sector de la Indústria, mentre la Construcció representa un 29% i Serveis, un 26%. “Tan sols els subsectors de paper, arts gràfiques i fabricació de productes farmacèutics no han perdut ocupació, tot i que l’augment ha estat molt lleuger, amb 124 i 106 llocs de treball respectivament”, assegura l’informe. El subsector amb el pitjor comportament ha estat el de la metal·lúrgia, amb 2.881 llocs de treball destruïts, que representen el 35% del total de la indústria manufacturera.

En l’àmbit dels Serveis, tan sols els subsectors de la Informació i Comunicacions, Administració pública, Defensa, Activitats artístiques i d’entreteniment i Activitats de les llars no han perdut ocupació. Els subsectors del Comerç a l’engròs i al detall, amb més de 2.970 llocs de treball, i el subsector de Transports i emmagatzematge, amb 1.546, són els que més han patit la crisi.

Per contra, tots els subsectors de la construcció han perdut ocupació. En termes absoluts, les activitats especialitzades han resultat les més perjudicades. No obstant això, segons apunta l’informe elaborat pel sindicat, l’índex de variació més alt quant al nombre de treballs destruïts s’ha donat al subsector d’obres d’enginyeria civil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram