El paper dels voluntaris és clau perquè el Gran Recapte funcioni. Foto: Fundació Banc dels Aliments

Seria millor que no fos així, però el Gran Recapte que organitza la Fundació Banc dels Aliments s’ha convertit en indispensable des de ja fa temps.

Avui i demà arriba la seva sisena edició i l’ambició dels seus organitzadors és manifesta: superar els 3,6 milions de quilos de menjar que es van recollir l’any passat i arribar als 4 milions. Per aconseguir-ho faran falta 20.000 voluntaris, que ja s’han aconseguit, tal com van demanar els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya en una crida feta el passat dia 13 de novembre.

Enguany s’han organitzat 2.000 punts de recollida en mercats i supermercats de Catalunya per aconseguir, principalment, aliments que es conservin durant temps (llegums, conserves, llet, oli, carn…). Quan la recollida d’aliments s’hagi completat, el següent pas serà classificar, gràcies a la feina dels voluntaris, els productes als magatzems de Barcelona, Reus, Lleida i Girona en altres magatzems repartits per les diferents comarques i a les seus de les entitats que repartiran els aliments.

Un any més, la funció del Gran Recapte va més enllà de la recollida d’aliments, ja que també busca conscienciar la societat de la importància d’un consum alimentari raonable i sostenible i cridar l’atenció sobre l’impacte de la pobresa.

A banda de fer les donacions físicament als punts de recollida habilitats als supermercats, mercats i seus d’algunes entitats socials, com ara casals d’avis, també hi ha altres maneres de contribuir a la iniciativa, i internet és una d’elles. A través dels webs de la Fundació Banc dels Aliments i Mi Grano de Arena és possible fer donacions online i promoure’n de col·lectives. Ningú té cap excusa per no col·laborar-hi.

L’entrega vallesana

Després de l’èxit que va tenir el Gran Recapte a la comarca l’any passat, enguany el Vallès Oriental s’ha tornat bolcar amb aquesta iniciativa. Amb més de 90 punts de recollida situats als mercats i supermercats dels diferents municipis, els organitzadors esperen superar els 200.000 quilos d’aliments que es van recaptar l’any passat a la regió.

Durant els darrers dies tots els ajuntaments de la comarca han fet difusió d’aquesta iniciativa i han promogut una crida perquè la ciutadania col·laborés activament en el recapte, tant acudint als diferents punts a deixar menjar com participant-hi com a voluntaris.

A Parets aquest any també s’ha volgut implicar-hi els joves. Per això s’han fet xerrades sobre la importància i la necessitat de la seva implicació en la iniciativa.

Segons els organitzadors, a la comarca “el nombre de voluntaris ha augmentat bastant des de l’any passat”, un fet que atribueixen al fet que “la gent s’ha adonat que ens hem d’ajudar els uns als altres, la crisi ens ha fet més solidaris”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram