Granollers s’ha mobilitzat a favor del referèndum. Foto: Òmnium Granollers

“Hi ha hagut una trepitjada de drets bàsics per part de l’Estat espanyol”. Així descriu el vallesà Vicenç Retals, membre del secretariat nacional de l’ANC, els dies previs al referèndum que està convocat per a aquest diumenge.

A només dos dies de l’1-O, encara hi ha incògnites a resoldre. Una d’elles és si els cossos de seguretat permetran que es voti. Malgrat tot, Retals confia en “una mobilització de la gent per anar a votar” i assegura que “si hi ha un impediment tan gran per part de la policia que no es pot votar, es trobaran més mobilitzacions”.

Per part d’Òmnium, el president al Vallès Oriental, Sergi Bolea, espera que “al final el seny s’imposi i puguem exercir el nostre dret”. Bolea, que creu que el Sí serà majoritari a la comarca, també afirma que “estem en uns moments històrics que valen molt la pena viure”.

COL·LEGIS ELECTORALS
L’altra incògnita és el lloc de les votacions. A Granollers es podrà votar en sis dels punts habituals i hi haurà noves localitzacions als instituts Cumella i Marta Estrada, a les escoles Pau Vila i Pereanton, al Casal de Gent Gran, a l’Arxiu Comarcal i al Cap Granollers nord.

Mollet ha estat més mogut en aquest sentit. L’institut Aiguaviva, que pertany a l’Ajuntament, però és gestionat per la Generalitat, ha estat al punt de mira, ja que el govern local havia demanat que no s’hi votés. Finalment, l’Aiguaviva serà un dels col·legis electorals de la ciutat. On no es votarà serà a l’Escola d’Adults, substituïda per l’ambulatori de Can Pantiquet.

Destaca el cas particular de Santa Maria de Martorelles, que fins ahir a última hora no sabien on podrien votar. L’Ajuntament s’havia negat a cedir l’escola i, com que la Generalitat no disposa de cap local al poble, havien demanat al capellà que els cedís l’església com a col·legi electoral. Segons l’ANC del municipi, “el mossèn va dir que sí, però el bisbat no volia i ho va prohibir”. Tot plegat ha trobat una sortida: els ciutadans de Santa Maria podran votar al Celler de Carrencà del poble veí, Martorelles.

 

La comarca surt al carrer en
defensa de la democràcia

Potser diumenge comença tot de nou o, qui sap, res canvia. Sigui com sigui, aquests han estat uns dies molt intensos a Catalunya i el Vallès Oriental no se n’ha quedat al marge.

La comarca va sortir al carrer a demanar a l’Estat que permeti votar als catalans. Primer ho va fer en una Marató per la Democràcia, diumenge passat, en què centenars de granollerins, molletans i paretans van omplir els carrers dels seus municipis. A la plaça de la Porxada de Granollers, l’ANC va aprofitar la conjuntura per repartir tríptics en què apareixien 96 persones de la ciutat que donen suport al referèndum. Entre els més destacats hi ha els escriptors Joan Sala Vila i Eulàlia Canal, l’actor Pep Planas, l’actor i director teatral Pep Bou, el periodista Donat Putx, l’artista Vicenç Viaplana, el director de documentals Agustí Corominas, la tenista Laura Pous, el pintor Antoni Granja i el músic Lluís Pérez.

Novament dimecres, els ciutadans de Granollers van omplir la plaça de la Porxada amb l’acte unitari pel Sí en què va participar Jordi Sànchez, president de l’ANC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram