Amb l’estiu cada vegada més a prop, Granollers celebra la seva tradicional Fira de l’Ascensió. Des d’ahir i fins al pròxim diumenge, el Parc Firal s’omple d’expositors i activitats molt diverses.

Tot i que els primers actes van començar el 24 de maig amb la fira del dibuix, el tret de sortida no es va donar fins que dilluns passat, Anna M. Jansana, pregonera d’enguany i directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, va pronunciar el pregó de l’Ascensió. Ahir l’alcalde va donar per inaugurada la 64a Fira de l’Ascensió de Granollers.

Prop de 160 empreses es donen cita durant aquests tres dies en un recinte amb 30.000 metres quadrats d’extensió. Com a principal novetat, destaca la Fira Administrum, dedicada a les empreses que donen serveis a les comunitats de veïns. Repeteixen en aquesta mostra l’agricultura i la ramaderia, l’automoció, la indústria, el turisme, les carpes del Jugar x Jugar, l’Espai Energia, que acosta al públic les energies renovables amb una desena d’empreses, i la Mostra Gastronòmica, que aquest any arriba a la desena edició amb una oferta de 24 plats diferents per degustar, que cuinaran nou restaurants de Granollers i la comarca.

LA HISTÒRIA DE LA FIRA

Des de 1943, amb alguns anys d’absència, Granollers celebra la Fira de l’Ascensió, coincidint amb la festa cristiana que commemora la resurrecció de Crist. Subjecte, doncs, al calendari religiós, 39 dies després de la Pasqua Florida o el dia que fa quaranta després de Pasqua, cada any es fa a un dia diferent, normalment durant el mes de maig o, com a molt tard, a principis de juny.

La Fira de l’Ascensió té origen agrícolaramader, en consonància amb el predomini d’aquesta activitat econòmica en la postguerra, on les llargues desfilades de bestiar omplien les places d’espectadors.

Amb la transició, l’Ajuntament va repensar el model de la Fira i el 1985 va iniciar una nova etapa amb la incorporació de noves institucions a l’organització. Des del 2001, la Fira se celebra al Parc Firal, un emplaçament situat al polígon industrial de Palou Nord, que no pertorba l’activitat del centre de la ciutat i que la resta de l’any és un espai d’oci.

Enguany, i com ja és habitual, la fira compta amb un servei d’autobús llançadora i gratuït per anar i tornar del Parc Firal fins al centre i aparcament vigilat i gratuït per a una trentena de bicicletes.

.

‘Administrum’, la gran novetat de la Fira de l’Ascensió

Les empreses que es dediquen a donar serveis a comunitats de veïns ja tenen el seu espai a la Fira de l’Ascensió. Es diu Administrum i és la principal novetat de la mostra d’enguany.

Aquest espai, situat al Parc Firal de Granollers, compta amb 350 metres quadrats, on s’hi troben empreses de neteja, extintors, reparació de façanes, ascensors, piscines i jardineria, entre d’altres.

A més de l’espai per a les empreses, Administrum també compta amb conferències, ponències i tallers on es tracten temes com la utilitat dels extintors en les comunitats de propietaris, la certificació energètica i l’estalvi energètic als edificis, la neteja i desinfecció de piscines i la gestió d’una obra de rehabilitació. A més, un monologuista és l’encarregat d’amenitzar aquest nou sector amb el seu humor.

Les empreses d’Administrum s’afegeixen als sectors tradicionals de la fira, com ara l’agricultura i la ramaderia, l’automoció, la indústria, l’alimentació, el turisme, l’Espai Energia i la Mostra Gastronòmica.

Castells, gegants i diables, protagonistes de la festa

La cultura popular sempre ha estat molt arrelada a la Fira de l’Ascensió i per això no podien faltar-hi els castells, els gegants i els diables.

Els Xics de Granollers faran assajos especials, tallers per a tots els públics i diumenge seran els amfitrions de la trobada castellera que es portarà a terme a la plaça de la Porxada i on actuaran acompanyats dels Sagals d’Osona i els Castellers de la Sagrada Família. El mateix dia, a les 17:30 hores, tampoc hi faltarà la cercavila, que començarà a la plaça de la Corona, de la mà dels Amics dels Gegants.

El públic haurà d’esperar fins al 7 de juny per poder veure el correfoc i la 23a Mostra de Bestiari de foc, i la cercavila de foc, a càrrec de l’entitat Drac de Granollers.


.

L’autor del joc Victus, a les carpes del ‘Jugar x jugar’

Des d’ahir a les 18 hores i fins a l’1 de juny es porta a terme la fira Jugar per jugar, on centenars de persones juguen a diferents jocs de taula. Durant aquestes jornades se celebren campionats de tot tipus de jocs i activitats diverses.

Enguany la mostra compta amb la presència del creador del joc Victus, el granollerí Toni Serradessanferm.

Un any més, no podia faltar-hi el Concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs. Aquest any el concurs presenta nous prototips que delectaran aficionats i editors. En aquesta ocasió, un dels finalistes és un autor de jocs canadenc i, com a novetat, els sis finalistes posaran a disposició del públic els seus prototips sense saber qui és el guanyador. La incògnita es resoldrà dissabte a les vuit de la nit en la tradicional Gala Granollers amb el joc.

El Jugar per jugar tornarà a comptar amb la presència de l’ONG Ayudar jugando.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram