Marina Navarro

Marina Navarro amb el diploma de guanyadora estatal que li dona pas a la final mundial. Foto: AGBAR

Un cop a l’any s’organitza un concurs mundial que reconeix la tasca en investigació relacionada amb l’aigua que fan els joves d’arreu del planeta d’entre 16 a 21 anys. Es tracta de l’Stockolm Junior Water Prize, popularment conegut com el ‘Nobel Júnior de l’aigua’, que organitza l’Institut Internacional de l’Aigua d’Estocolm. Fins a la final, en representació d’Espanya, ha arribat la granollerina Marina Navarro, alumna de segon de batxillerat de l’Institut Carles Vallbona, després que el seu estudi hagi estat escollit com el millor de l’Estat.

La jove opta a aquest prestigiós guardó per crear un projecte que analitza el cicle de vida de la tortuga babaua en relació amb la contaminació de plàstics al mar. Segons el jurat, l’estudi és “excel·lent” i pot convertir Navarro en un prodigi de l’estudi de l’aigua. Per saber si s’emporta el premi o no, però, caldrà esperar a l’agost, quan se celebrarà la final del concurs, a Estocolm.

Un estudi exhaustiu

Concretant sobre l’estudi, tutoritzat pel professor Iván Nadal, aquest analitza quina és la interacció de la tortuga babaua amb els plàstics des del seu naixement fins a la seva mort i també la presència d’aquest material a les platges catalanes, tant a l’aigua com a la sorra. Navarro també ha analitzat quin és el comportament d’aquests animals segons el color dels residus plàstics que es troben.

Com a resultat de tot plegat, la granollerina ha descobert la presència de petits plàstics a la sorra de les platges on neixen les tortugues. A més, l’estudi també ha conclòs que aquests animals tendeixen a interactuar més amb els materials clars com el polietilè, que és el plàstic que ingereixen.

Gran reconeixement del jurat

Aquest certamen mundial va precedit, primer, d’una final estatal que des de fa nou anys organitza la Fundació Aquae. Guanyar-lo és el que ha donat pas a la granollerina a la final internacional. El concurs espanyol s’ha celebrat a Madrid, amb un jurat de professionals procedents del món universitari, centres d’investigació i difusió del coneixement de l’àmbit empresarial.

Aquest jurat ha reconegut el treball de Navarro per “l’amplitud i robustesa de la investigació realitzada, les importants reflexions aportades a partir de les dades obtingudes i analitzades, la incorporació de noves tecnologies com la realitat virtual, i la col·laboració amb persones i entitats dedicades a l’estudi i a la investigació ambiental”. També ha destacat “l’esforç realitzat per l’autora per desenvolupar un excel·lent material divulgatiu complementari”, ja que, com a part del seu treball, Navarro també ha creat un tríptic informatiu i un llibre divulgatiu amb els enllaços QR als materials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram