El mandat ha començat de manera convulsa a l’Ajuntament de Sant Fost. Foto: Arxiu

Hi deu haver pocs vallesans que recordin un Ple d’investidura tan polèmic com el que es va viure dissabte a Sant Fost.

El matí es presentava amb una calma tensa típica dels municipis on cap grup municipal ha obtingut la majoria absoluta. Montserrat Sanmartí (Independents Units per Sant Fost), fins ara alcaldessa de la vila, semblava tenir-ho tot de cara per aconseguir la reelecció. I encara més després que el PSC assegurés que li donaria suport en l’assemblea socialista dos dies abans.

La sessió, però, li tenia reservada una cruel sorpresa amb noms i cognoms: María José Sánchez -coneguda afectuosament com a Josefa-, única regidora dels socialistes al consistori. Sánchez va anunciar sobtadament que abandonava les files del PSC en el moment de recollida de l’acta de regidora. La incredulitat dels excompanys socialistes a la sala era total, només comparable a la dels membres d’IUSF.

EL MOMENT MÉS INESPERAT
Encara va ser més gran la incertesa quan Josefa va presentar la seva candidatura com a alcaldessa del municipi. El joc de trons a Sant Fost va ser digne de la popular sèrie literària firmada per George R.R. Martin. La coalició ERC-JuntsxSF i Sant Fost En Comú Podem van votar Josefa, que va ser escollida alcaldessa per 7 vots contra els 6 de Sanmartí.

Així, Sánchez es va convertir en la batllessa de Sant Fost, protagonitzant tota una rebel·lió contra el seu propi partit i l’acord que havien de complir amb Sanmartí.

La candidata d’IUSF va explicar ahir a Línia Vallès que Josefa “no agafava el telèfon ni responia missatges” i que “semblava estrany, però no sospitàvem res”. També ha explicat que l’ara alcaldessa “mai no va dir res negatiu durant les reunions” entre el PSC i IUSF. Sanmartí ha afirmat que hi ha “una alcaldessa trànsfuga” i que “molta gent d’ERC diu que és penós”.

ELS MOTIUS DE JOSEFA
L’acció de Josefa ha estat titllada per mots de transfuguisme i joc brut. L’alcaldessa, però, es va defensar ahir en un comunicat on deia que va entrar a les files socialistes amb “un únic objectiu: aconseguir un canvi real en la manera de fer política al poble”. Segons la batllessa, el PSC va assegurar per activa i per passiva que no donaria suport a IUSF, fet que va canviar en la recta final de les negociacions.

Sánchez afirma que el seu propi partit la va intentar convèncer de donar suport a Sanmartí “amb raons que no compartia i que poc o res tenien a veure amb el municipi”. Per a Josefa, fer-ho hauria suposat “decebre” el seu electorat. L’alcaldessa explica que trencar amb els socialistes i presentar-se a l’alcaldia “va ser un acte dolorós, però coherent” amb les seves “conviccions”. I conclou: “Entre la meva pròpia consciència i la disciplina de partit, vaig triar la primera”.

POSSIBLES CONSEQÜÈNCIES
Per la seva part, Juan Álvarez, primer secretari del PSC a Sant Fost, va explicar a Línia Vallès que es plantegen “mesures legals” contra l’excompanya i que, tot i que “hi ha molt poca jurisprudència similar”, quan trobin si poden actuar, convocaran una assemblea per decidir “què fer”.

Sobre els fets de dissabte, Álvarez afirma que “va ser una vivència molt estranya, per ser suau” i que no s’imaginaven “absolutament res”. “Pensàvem que compliria la resolució de l’assemblea”, afegeix.

Álvarez fins i tot assegura que just abans del Ple es va trobar amb Josefa. “La vaig saludar a l’entrada. L’única cosa a destacar és que arribava amb el temps just, però mai no vaig pensar que podria actuar així”, diu, afegint que no ha tornat a parlar amb ella ni vol “demanar-li explicacions”.

D’altra banda, en la conversa de Sanmartí (IUSF) amb aquest periòdic ha explicat que han enviat “una carta a les seus nacionals d’ERC, JxCat, Podem i els comuns per demanar explicacions i saber si estan d’acord amb el que ha passat”. A més, l’exalcaldessa també ha anunciat que estan estudiant “mesures jurídiques” contra Josefa.

L’altra cara de les reaccions va venir de la coalició Esquerra-Junts, que va comunicar dimecres passat que la jugada durant el Ple venia “de l’anhel de canvi que manifestaven molts veïns i veïnes”. A més, la coalició independentista va afirmar que va arribar a acords concrets amb el PSC durant les setmanes prèvies.

Sant Fost queda així en una situació política completament inestable i on tot podria canviar en els pròxims dies. Caldrà esperar a veure les conseqüències legals i polítiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram