A un mes de les eleccions parlem amb l’alcaldable de CiU Mollet, Joan Daví, que ens explica quines són les seves sensacions de cara a les eleccions, les relacions amb els altres partits i les seves propostes per aconseguir un model de ciutat en el qual, afirma, els ciutadans estaran al corrent de tot.

Entrem a la recta final del mandat. Com valora la legislatura, vostè que l’ha viscut des del govern?
La valoro positivament, perquè ha estat una legislatura molt adreçada a crear ocupació, a no deixar ningú enrere i a temes de serveis socials. El primer any nosaltres no vam ser al govern, però després vam decidir entrar-hi perquè es van destruir 1.600 llocs de treball i pensàvem que per solucionar-ho es necessitava un govern fort, que no hagués d’estar pactant tot el que volia fer.

Quines són les seves sensacions de cara al 24 de maig?
A CiU no som gent de quedar-nos al despatx i des de fa uns quants anys trepitgem els barris i hem pogut veure que la gent té ganes de participar i que no està descontenta amb la feina feta fins ara. Els ciutadans ens transmeten que estan disposats a apostar per CiU perquè som la centralitat i perquè tenim la capacitat de dialogar.

Què pot aportar Joan Daví que no tinguin els altres candidats?
No puc dir el que tenen o no els altres candidats, només puc parlar de mi. Jo sé que em puc posar a la pell de les persones i vull intentar, dins de les meves possibilitats, ajudar-les a totes, que és el que he fet sempre al llarg de la meva vida social i política. Vull estar al costat de la gent, copsar les seves necessitats i intentar resoldre tots els problemes que puguin tenir.

S’han de fer canvis a Mollet?
A Mollet s’han de fer canvis com a tot arreu, perquè la societat evoluciona. Es poden necessitar certs canvis estructurals, d’organització o de maneres de fer. La mateixa societat ens porta al fet que es necessitin aquests canvis.

Algun de prioritari?
Canvis prioritaris no n’hi ha, però una de les coses que calen és que la gent s’adoni que l’Ajuntament és la casa de tots i que el ciutadà tingui present que el consistori donarà com a resposta allò que la societat demani. Per tant, Mollet necessita que hi hagi un diàleg continu entre el govern municipal i la ciutadania.

Estan disposats a pactar amb altres partits per tornar a ser al govern?
No és un fet de tornar a estar al govern. Nosaltres estem disposats a pactar amb qui sigui, un cop vist el que surt de les urnes el 24 de maig i el que demana la ciutadania. Estem disposats a pactar amb els altres partits per fer pinya perquè la ciutat vagi endavant.

Per tant, també amb el PSC tot i que no dóna suport al procés sobiranista…
Podríem pactar amb el PSC o amb qualsevol altre partit. És cert que en determinats temes tenim idees diferents amb els socialistes, però si ens fixem en el 9N, en tot moment l’Ajuntament va estar al costat del que es demanava des del Govern de Catalunya. Per tant, no crec que aquest tema sigui cap impediment. Penso que és important que el nou govern municipal faci costat al president de la Generalitat, però crec que parlant es poden redirigir els posicionaments d’alguns partits a l’hora de pactar.

Així doncs, creu que Mollet pot i ha de jugar un paper important en el procés…
Mollet i totes les ciutats de l’AMB, que és el lloc on es decidirà el tema de la independència. Per tant, caldrà treballar perquè el dia 27 de setembre tots els ciutadans que vagin a votar ho facin per partits a favor de la independència. Mollet, com qualsevol poble de Catalunya, és important de cara al 27 de setembre.

La setmana passada ERC deia que CiU només havia estat un “convidat de pedra” per al PSC. És cert?
Crec que fan aquestes declaracions perquè segurament no tenen res a dir. No sé si recorden que estem al govern a través d’un pacte que està escrit i que ha sigut el full de ruta de tot el que s’ha fet en aquesta legislatura. No hem estat un convidat de pedra. Recomano a ERC que ho pregunti a la gent que té problemes de mobilitat i que gràcies a nosaltres el 90% dels passos de vianants estan adaptats o als que van patir les preferents i que van tenir el suport d’un regidor de Convergència.

Aquestes declaracions poden entorpir les futures relacions amb ERC?
Hi ha gent que de vegades, per arreplegar vots, fa declaracions que no ha de fer, i nosaltres sempre intentem treballar en positiu, no anem mai en contra de ningú, ni intentarem treure vots desqualificant els altres. Cadascú ja sap com és i el meu equip es presenta a les eleccions per mèrits, no per dir coses despectives dels altres. Crec que a hores d’ara és una mica agosarat posar qualificatius als adversaris polítics.

La seva candidatura inclou tres independents. Per què aquestes incorporacions?
Perquè són gent que vénen d’àmbits en els quals han fet molt bona feina. Són gent que s’arremanguen quan cal i que saben copsar el que necessita la ciutat. Penso que com a professionals en els seus àmbits poden aportar el que ens fa falta a Mollet. També he de dir que no ha estat gens difícil fer la llista. Ha vingut molt rodada, però hi trobo a faltar dos independents que m’hauria agradat que hi fossin i que potser seran a la llista d’aquí a quatre anys.

Quines són aquestes persones?
No es pot dir. Són persones que estan vinculades a l’àmbit associatiu, que sé que tinc el seu suport i que els agraeixo la feina que sé que faran tot i no estar a la llista.

Vostè diu que vol ser l’alcalde de tothom que viu a Mollet. Monràs no ho ha estat?
Això ho hauria de preguntar a ell. Cadascú té les seves maneres de fer i jo dic que seré l’alcalde de tothom perquè em conec. No sé com és el senyor Monràs en el fons. Però tampoc sé si serien els alcaldes de tothom la senyora Calvo o els senyors López i Buzón.

Sí, però el senyor Monràs està fent d’alcalde, els altres no…
Jo crec que el senyor Monràs ha actuat com l’alcalde de la gent de Mollet que ha necessitat l’ajuda de l’Ajuntament. Qui vulgui veure que no ha estat l’alcalde de tots els molletans, possiblement s’ho hauria de fer mirar. Hi ha certs col·lectius que no ho veuen així perquè creuen que no se’ls ha respectat els seus drets, però jo voldria saber si aquestes persones tenen clar quines són les seves obligacions com a ciutadans de Mollet. El senyor Monràs ha actuat com a alcalde d’aquella gent que té molt clar quins són els seus drets i les seves obligacions.

També diu que un dels seus ideals és la justícia social. Serà la seva prioritat?
Des de petit sempre m’han interessat els temes relacionats amb ajudar aquells que més ho necessiten i de fer que la societat avanci en el seu conjunt. En hores de lleure col·laboro amb una ONG que s’encarrega de la desnutrició infantil que s’està produint a les fronteres entre Xile, Argentina i Bolívia i un cop l’any m’hi desplaço per veure si els projectes s’estan fent i tenen el seu fruit. Per tant, tinc molt present els temes de justícia social i sempre són una prioritat per a mi.

Vostès diuen que volen que la gent participi més dels temes municipals. S’ha de canviar la manera de fer política a Mollet?
Crec que s’han de canviar els circuits i s’ha de donar més informació a la gent. Penso que els ciutadans han de participar més i se’ls ha de posar més a l’abast les eines per poder-ho fer, perquè ells també són els ulls de l’Ajuntament i ens poden ajudar a solucionar problemes que de vegades podrien passar per alt al consistori. Hi ha molts partits que diuen que la política de Mollet és la més terrible del món, però fins que no ha arribat el període electoral no han començat a explicar com creuen que s’haurien de fer les coses. Evidentment que hi ha coses que es poden millorar, però només nosaltres hem parlat del nostre model de ciutat.

Quin és aquest model?
És el que posa les persones al centre de tot i en el qual hi ha un feedback entre ciutadans i govern municipal.

L’oposició diu que el govern té abandonats alguns àmbits, per exemple el cultural…
La cultura no ha de sortir de l’Ajuntament. Mollet té moltes entitats que ofereixen cultura i crec que se les ha d’escoltar i tenir en compte les seves necessitats. Creiem que el centre de la ciutat necessita un auditori amb unes característiques determinades, però encara estem estudiant on el situaríem. Pel que fa a la cultura, considero que s’hi poden dedicar més esforços però no crec que estigui abandonada.

I el petit comerç?
El petit comerç d’ara no és el de fa 50 anys. El comerç s’ha d’anar adaptant a les necessitats que demana la societat del segle XXI i s’ha d’especialitzar en allò que mai trobarem a les grans superfícies, com és el fet de conèixer al mil·límetre els seus clients. Si el petit comerç evoluciona, no ha de tenir por de res. Qui es queda sense fer res és qui ha de tenir por.

Acabo. Quina és la seva travessa de cara al maig?
No m’agrada gens fer travesses, amb coses que al cap i a la fi només poden decidir els ciutadans. El que sí que puc dir és que crec que a l’Ajuntament hi haurà molts més grups municipals dels que hi ha actualment i que nosaltres hem de treballar per ser el majoritari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram