Explotació lletera

Imatge d’arxiu d’una explotació lletera. Foto: Lourdes Casademont/ACN

Fa més de 35 anys que en Joaquim Cassà, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos, ven la llet de les seves vaques a Danone. “Aquí, al Vallès Oriental, només som quatre productors els que encara treballem amb la multinacional, tot i que fa deu anys érem molts més”, explica en declaracions a Línia Vallès. Ara que Danone ha confirmat que tancarà la planta de Parets, després que la plantilla acceptés el paquet de mesures proposades fa unes setmanes, la incertesa marca part del dia a dia d’aquests productors.

“Ara mateix, ningú sap què passarà, perquè Danone no ens ha dit res més enllà que tanca la planta de Parets”, lamenta Cassà. “Tot i això, fa temps que la nostra llet va a la planta de Danone a València i no a Parets, com passava feia anys i, per tant, si res no canvia, el tancament no ens hauria d’afectar”, afegeix. Amb tot, el coordinador assegura que “quan una central de l’envergadura de Parets deixa de produir significa que alguna cosa no va bé”. Per això, diu que esperen que pugui passar qualsevol cosa.

Davant la incertesa, Cassà recorda que el sector de la llet està fortament lligat a la llei de l’oferta i la demanda i que, al final, aquesta serà la que marqui el seu destí. “La llet es transporta molt ràpidament i la distància amb València no és cap inconvenient, el problema seria si allà apareguessin més productors i, per tant, més oferta de llet, o si Danone comencés a produir menys i, com a conseqüència, baixés la demanada de llet”, detalla.

Com la resta de productors que treballen per a Danone, el coordinador té signat un contracte d’exclusivitat amb la multinacional. “Només els distribuïm a ells”, detalla. “Per tant, si decidissin deixar de recollir la nostra llet, hauríem de buscar un altre client per poder continuar guanyant-nos la vida tal com fem ara”, conclou Cassà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram