Les stolpersteine ja estan preparades. Foto: Toni Torrillas / Ajuntament

Francesc Abelló Gracia, assassinat el setembre del 1941 a Hartheim. Pere Giner Castany, alliberat de Mauthausen el maig de 1945. Miquel Jané Bauras, assassinat el desembre de 1941 a Gusen. Artur Masjuan Reverter, assassinat el novembre de 1941 a Gusen. Francesc Mompart León, assassinat el maig de 1944 a Neuengamme. Josep Pibernat Parés, assassinat el maig de 1942 a Gusen. I Josep Pont Antigas, assassinat el novembre de 1941 a Gusen.

Tots set, granollerins, disposaran a partir de diumenge 28, l’endemà del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, d’una stolpersteine davant de la darrera adreça on van viure abans que els deportessin. Es tracta de petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó amb les dades gravades de cadascun d’ells. Una pedra única i feta especialment a mà, com a gest de respecte i humanitat, que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Tot plegat és resultat de la feina de l’artista alemany Günter Demnig, que ha estat convidat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament per col·locar les stolpersteines el dia 28 a partir de les nou del matí.

En acabar la ruta pels domicilis dels granollerins deportats als camps nazis, a dos quarts de dotze es farà una recepció als seus familiars a l’Ajuntament.

MÉS DE 50.000 STOLPERSTEINE
El creador d’aquest homenatge, Demnig, volia fer tornar de manera simbòlica al seu veïnat totes aquelles persones deportades molts anys després d’haver desaparegut. Arreu de 21 països europeus ja ha col·locat més de 50.000 stolpersteine.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram