El cementiri va acollir ahir l’acte de memòria a les víctimes. Foto: Ajuntament de Barcelona

Han passat 80 anys però Granollers no oblida. Les 60 bombes i els 750 quilos de metralla que cinc avions italians, al servei de Franco, van llançar aquell 31 de maig del 1938 s’han gravat a foc en la memòria col·lectiva. Però sobretot perdura el record de les 224 víctimes mortals que va causar l’atac i, en honor a elles, s’han programat diferents actes durant tota la setmana.

Amb el lema Un crit per la memòria, la Sala Francesc va acollir dimecres un concert a càrrec de Marina Rosell i els alumnes de l’Escola Pereanton. L’elecció dels estudiants d’aquest centre no és casual, ja que va ser un dels edificis afectats pel bombardeig i, a més, la música és el fil conductor de l’educació d’aquesta escola.

Després d’aquest primer tast, el programa va viure el seu dia gran ahir dijous 31 de maig amb l’acte de memòria a les víctimes al cementiri. A les nou i cinc minuts del matí, hora exacta a la qual es va bombardejar la ciutat, es va iniciar la lectura d’un text de Pau Garcia, exalumne de l’Escola Municipal del Treball.

Els assistents també van gaudir de la intervenció de Lola Gadea, una testimoni de l’atac feixista, i de la tradicional ofrena floral d’institucions i personalitats de la ciutat. Finalment, la cantant Marina Rosell va posar el toc musical a la cloenda amb la seva actuació.

A la tarda, l’alumnat de l’Escola Municipal de Música i Conservatori va organitzar la interpretació simultània d’una mateixa melodia a diferents llocs del centre de Granollers on van caure les bombes, com el carrer Sant Roc, la plaça de les Olles o el carrer Nou. La jornada va finalitzar al vespre amb una xerrada al Museu de Granollers, on el periodista Eloi Vila va explicar la seva experiència fent el programa de televisió Trinxeres.

Els actes continuaran avui amb una acció participativa sobre els drets humans que es podrà veure al matí a la plaça de la Porxada i diumenge es podrà participar en la tradicional caminada fins al Bosc de la Pau, on es llegiran textos vinculats a la memòria del bombardeig.

 

El Museu de Granollers
s’afegeix a l’homenatge

De manera paral·lela a la programació oficial dels actes del 80è aniversari del bombardeig, el Museu de Granollers s’afegeix a l’homenatge amb dues exposicions que aporten una visió més generalista i una altra més local dels fets que van succeir aquell 31 de maig.

La mostra Desenrunar emocions proposa reviure la història a través de l’art visual, la narració i la poesia. D’aquesta manera, les obres d’artistes com Francesc Abad, Jordi Benito o Roser Bru s’acompanyen de pensaments de literats com Mercè Rodoreda o Jesús Moncada amb l’objectiu d’articular una mirada crítica enfront de la violència i les guerres.

L’altra exposició que acull el Museu de Granollers fins al pròxim 8 de juliol es titula Sota les bombes i tracta sobre els atacs aeris a Catalunya durant la Guerra Civil. Amb aquesta temàtica com a eix principal, es presenten imatges i documents de l’època, sovint inèdites, per donar a conèixer la crueltat de la guerra i els esforços de la població per sobreviure als atacs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram