Membres de la comissió

Membres de la comissió. Foto: Ajuntament

“L’estat de la llengua catalana és divers, complex i en alguns aspectes és delicat”. Així ho assegura el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Xavier Vila. Per això s’ha presentat un Pacte Nacional per la Llengua, amb la voluntat de reflexionar sobre la situació del català i fer propostes de millora. Un pla amb el qual Granollers s’ha compromès i que l’ha portat a tirar endavant el seu propi Pacte Municipal per la Llengua.

Aquest es presentava dijous passat, amb l’objectiu de signar, abans d’acabar l’any, un document amb propostes que augmentin l’ús social del català. Una tasca de la qual s’encarregarà una comissió, formada per un representant de cada partit polític amb representació al consistori (menys Ciutadans, que s’ha desmarcat del pacte), quatre regidors, un representant d’Òmnium i dos tècnics.

Segons Pietat San Juan, directora del Centre de Normalització Lingüística de Granollers, a la ciutat es parlen 102 llengües i “el català ha de ser la llengua de convivència de totes elles”. Per això, la comissió començarà a treballar amb els joves, les entitats, el món socioeconòmic i els veïns, amb la mirada posada en fer del català la llengua predominant.

Per aconseguir-ho, Òscar-Adrià Ibáñez, cap de l’àrea de Drets Lingüístics de la Plataforma per la Llengua, recomana adreçar-se sempre en català i mantenir-lo en la conversa. Un pas “essencial”, tot i que a la comarca la situació del català “és millor que a la resta del país”, diu Ibáñez. Ara bé, “el fet que es tiri endavant aquest pacte és molt bona notícia i s’ha de celebrar, ja que sempre és molt important potenciar localment el català”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram