Ambulància granollers

Ambulància a Granollers durant el desplegament cap al front. Fotograma: Alfred Canal

Com era Granollers durant la guerra? Saps com vestien, com es movien, què menjaven o quin sentit de l’humor tenien els catalans de fa 100 anys? La Filmoteca de Catalunya ha fet una recuperació de films de cinema fets amb càmeres de cinema domèstic que són molt més que imatges en moviment.

Lluny de rodar només les petites fites íntimes i familiars, els “cineastes amateur” (que s’anomenaven així amb l’orgull de ser-ho) van documentar moments tan importants per la història com la declaració de la independència de Catalunya de Companys o l’enterrament de Macià. També esdeveniments festes majors o celebracions de Carnaval. Són testimonis privilegiats que ens permeten saber com vivien els nostres avantpassats i alhora gaudir amb històries travades, d’humor o de ficció. Fins i tot d’avantguarda!

La Filmoteca els ha recollit en l’Any del Cinema Amateur més de 100 pel·lícules restaurades i musicades que, més enllà de ser estampes quotidianes, són autèntics documentals o pel·lícules de ficció que permeten endinsar-se com mai en la història recent de les nostres ciutats.

Les primeres càmeres es venien com una “victòria sobre el temps”

Fa 100 anys que hi ha cinema amateur perquè la Filmoteca de Catalunya marca la data d’inici en el 1924, perquè és l’any en què es comença a comercialitzar les càmeres Pathé Baby, que permetien gravar en 9,5 mm. Les càmeres  eren descrites als anuncis com a “victòria sobre el temps”; i la recuperació és testimoni que així ha estat.

En molts casos ha requerit una investigació a fons i la sort o la cura de la conservació a càrrec dels familiars descendents d’aquells cinematògrafs pioners. Per exemple, els films d’Eusebi Ferré Borrell, que es van trobar gràcies al nét, que viu a Madrid i que tenia les filmacions guardades en caixes, i que van recuperar Enrique Fibla i Ignasi Renau. De fet, Catalunya va ser epicentre des d’on el cinema es va introduir a tot l’estat, i va ser “l’única escola cinematogràfica amb la qual comptava Espanya” d’acord amb la revista de l’època Popular Film.

Soldats cap al front des de Granollers

La columna del Vallès (Alfred Canal Anfres, 1936)

La columna del Vallès que va partir des de Granollers cap al front als inicis de la Guerra Civil. En el film s’hi veuen soldats preparant-se i també elements com ambulàncies amb cartells que especifiquen que són de Granollers.

 

1. Esportistes pioneres (molt abans d’Alèxia Putellas)

La dona i els esports (Eusebi Ferré Borrell, 1935)

Saps què feien, com eren i a què jugaven les primeres dones que feien esport organitzat a Barcelona? Gràcies a aquest documental pots veure en acció a les pioneres del Club Femení i d’Esports de Barcelona. El film va guanyar la Copa “La Rambla” en el Primer Concurs Nacional de Cinema Amateur organitzat per la Federació Catalana de Cinema Amateur.

 

 

2. Monjuïc amb una capa de neu blanca

Nevada Parque Montjuïc Febrero 1924 (José Errando Ylario, 1924)

Mirant aquest vídeo estàs veient el film més antic conservat rodat amb una càmera Pathé Baby i que s’ha pogut datar. Les nevades a Barcelona ja eren molt excepcionals, però José Errando, autor d’aquesta petita obra, va testimoniar i deixar per a la posteritat els efectes de la nevada de la nit del 27 al 28 de febrer de 1924 a la ciutat comtal: fa més d’un segle!

 

3. Els carrers engalanats de Gràcia abans dels turistes

Festa major (Llorenç Llobet-Gràcia, 1933)

Darrerament no és fàcil anar a les festes de Gràcia sense trobar-hi moltíssims turistes. Potser voldràs transportar-te en el temps en un passat molt llunyà, que amb prou feines podria recordar ningú que estigui viu a la Vila. En les festes de l’any 1933 veiem un carrer engalanat amb motius de fulles i de la natura i un altre que és un castell de cartes; entre altres activitats de la festa major com la fira d’atraccions o les sardanes. Quin devia guanyar? Reconeixes els carrers?

 

4. Barcelona quan la Sagrada Família era l’edifici més alt

Civilització…? (Josep Arrufat Noy, 1936)

A diferència dels altres de la tria, aquesta és una pel·lícula de ficció. Però, en canvi, ens permet veure com era la Barcelona de fa un segle perquè hi ha un moment en què fan una vista panoràmica, rodada des d’un dels turons. S’hi veu com l’edifici més alt és la Sagrada Família. Gaudiu també de la trama, una crítica de la societat de l’època que no podria ser més actual.

 

5. El riu Llobregat més idíl·lic

Baix Llobregat (Amadeu Real Vallès, 1935)

Mirant aquest film podria semblar que està rodat al Pirineu. Però no, mostra el Riu Llobregat des d’un punt de vista totalment bucòlic, que segurament ja llavors era idealitzat considerant la quantitat de fàbriques que s’agrupaven a la riba del riu.

 

6. L’aeri de Montserrat que encara tenim, acabat d’estrenar

Montserrat vist pels excursionistes (Josep Fontanet Manén, 1930)

En aquest film es mostra una excursió a Montserrat. Les excursions són un tema recurrent en aquestes gravacions, en part perquè el Centre Excursionista de Catalunya va aglutinar molts d’aquells cineastes amateur, organitzats en una secció. En aquest vídeo veureu una excursió al massís de Montserrat, on es visita el Monestir i es puja al cremallera. I també a l’aeri on encara avui podem pujar!

 

7. Un volt per un port de Barcelona desaparegut

Vol de gavina (Manuel Amat Rosés, 1934)

Vaixells de fusta, xarxes, homes amb boina i moltes veles. El port dels anys 30 era radicalment diferent al munt de ferro que és actualment. A més, la mirada del cineasta en aquest film és trobar-hi una estètica delicada que, de ben segur, hauria fet les delícies d’Instagram.

 

 

9. Carreres a l’Arrabassada

Selecció del noticiari mensual d’activitats (Associació de Cinema Amateur, 1933)

El primer telenotícies? Potser no era diari, però sí mensual (sembla). Aquest vídeo recull notícies sobre la final del Campionat d’Espanya de Futbol a l’Estadi de Montjuïc (Athletic de Bilbao-Madrid), carreres a la carretera de l’Arrabassada (legals, però), la VI Fira Internacional de Barcelona i el campionat de Catalunya a la corda. El va fer l’Associació de Cinema Amateur del Foment de les Arts Decoratives.

 

10. Francesc Macià inaugura el Parlament

Un dia per la història (Ramon Biadiu Cuadrench, 1932)

Acabem amb la curiositat d’un cineasta que va plasmar un dia històric: la inauguració del Parlament de Catalunya per part de Francesc Macià. És a dir, durant la Segona República Espanyola. Les imatges no estan tan ben conservades com en altres films però al final val la pena veure-hi a l’Avi Macià. Segurament, va formar part de la primera generació de personatges històrics de qui ens han arribat imatges en moviment.

 

Tots els vídeos

Si vols fer el viatge complet per tota la filmografia conservada i recuperada, consulta la pàgina web del centenari. Val molt la pena explorar-hi altres curiositats com films fets amb nens actors (com ara L’anell de la mòmia). Fins i tot, Quan la gana apreta, una docuficció sobre una família afí al bàndol nacional que passa la Guerra Civil espanyola a Barcelona i rep amb entusiasme l’arriba de les tropes franquistes a la ciutat, amb filmacions clandestines durant la guerra o tècniques d’stop motion.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram