Muralla Granollers

Tram de la muralla a Can Pedrals. Foto: Ajuntament

Passejant pel centre de Granollers, els trams de la muralla medieval passen, sovint, desapercebuts, tot i jugar un paper històric i patrimonial clau. Així ho assegura la mateixa regidora d’Obres i Projectes, Gemma Giménez, que explicava al darrer Ple que els carrers on hi ha aquests murs amb tanta història “estan d’esquena a l’activitat comercial i social del centre de la ciutat”. “Per això, se n’ha ressentit la seva qualitat urbana i ambiental”, afegia.

Per capgirar la situació, el Ple ordinari del febrer aprovava per unanimitat el Pla Director de les muralles medievals de Granollers i els seus corredossos. “Es tracta d’un full de ruta que marca les directrius per poder fer futures intervencions en aquest element patrimonial”, detallava Giménez. En concret, aquestes actuacions seran físiques, com ara la recuperació de les restes, la seva il·luminació, la inclusió de verd urbà i la repavimentació per marcar els trams de muralla, i també immaterials, relacionades amb l’estudi, la recerca, la interpretació i divulgació de les muralles.

Un pas positiu

Els trams de les muralles conformen una anella de més de 800 metres lineals, estan incloses dins el patrimoni cultural català com un bé cultural d’interès nacional i, per tant, estan reconegudes com un monument cabdal per a comprendre l’origen i l’evolució urbana de la ciutat. Per això, l’historiador i arqueòleg granollerí Jordi Pardo, que ha col·laborat en l’elaboració del pla a través de la seva empresa Nartex, considera que l’aprovació d’aquest pla és un pas “molt positiu”. “Val molt la pena que tot això es posi en marxa perquè les muralles i els seus corredossos passin de ser un lloc descuidat, fosc i per on la gent no passa, a ser un connector agradable i molt més concorregut”, explica a Línia Vallès.

En aquest sentit, destaca que les muralles han jugat un paper “importantíssim” al llarg de la història de la ciutat i que “són un símbol d’allò que ha estat Granollers”. D’aquí la necessitat de rehabilitar-les i de difondre els coneixements que es tenen sobre elles. “Al cap i a la fi, al llarg dels diferents temps vitals anem ocupant restes que van fer servir altres, i per això és tan important conèixer el passat del lloc on vivim”, conclou Pardo.

Per la seva banda, l’oposició també feia valoracions positives sobre el pla i votava a favor de la proposta, tot demanant la major celeritat possible davant la importància d’actuar per millorar les muralles i, en definitiva, donar a aquest monument la importància i el protagonisme que mereix i que no ha tingut durant tants anys.

Treure tot el potencial

Segons la regidora Giménez, el pla és el resultat de “molts mesos de treball” i es començarà a desenvolupar pròximament. El cost aproximat de les actuacions previstes està estimat al voltant de 2,3 milions d’euros i les fonts de finançament “dependran de les subvencions a les quals l’Ajuntament ja s’ha presentat”, detallava.

Pel que fa a la concreció de les millores previstes, la regidora explicava que “s’acabaran de definir en els posteriors projectes executius que s’hauran d’encarregar per concretar cada actuació als diferents trams de muralla”. “Tot plegat ha de permetre a la ciutat protegir, recuperar i visibilitzar un patrimoni cabdal de Granollers i, de retruc, també ha de permetre una regeneració urbana que torni a posar en valor la muralla i els corredossos, i que faci aflorar el potencial turístic, econòmic i social i d’aquesta part de la ciutat, per a generar noves oportunitats”, concloïa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram