Albert Marquès

Imatge d’arxiu de Marquès al piano. Foto: Twitter (@marquesjazz)

El 16 de febrer del 2021, el raper lleidatà Pablo Hasél entrava a presó, obligat a complir una pena de sis anys i mig per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries contra la corona i contra altres institucions de l’Estat. Aquesta condemna, que va despertar diverses protestes i concentracions a favor de la llibertat del raper, convertia Hasél en el primer músic espanyol en entrar a la presó per les lletres de les seves cançons. Ara, tres anys després, el pianista granollerí Albert Marquès ha posat el seu granet de sorra per internacionalitzar el seu cas a través d’una cançó.

An Open Letter to Pablo Hasél és el nom d’aquest senzill, que Marquès publicava amb la col·laboració del raper de Brooklyn Samuel Omare i del mateix Hasél, a qui es pot escoltar a través d’àudios de les seves declaracions durant el judici a l’Audiència Nacional. Segons explica el músic granollerí en declaracions a Línia Vallès, l’objectiu de tot plegat és “recordar tothom que en Pablo Hasél continua a la presó després de tres anys i visibilitzar que es troba en un centre penitenciari extremadament dur”. En concret, està a la presó de Ponent de Lleida.

Marquès i Hasél

La proposta de fer aquesta cançó sorgeix arran d’una visita que el músic granollerí va fer-li a Hasél aquest estiu. “Jo volia fer alguna cosa per solidaritzar-me amb ell perquè sempre he estat molt interessat en el tema, he anat a manifestacions per demanar el seu alliberament i he estat pendent del tema perquè em sembla que és un cas greu”, detalla el músic.

Veient la trajectòria del granollerí, reconegut per haver gravat un disc per salvar del corredor de la mort d’Ohio el pres Keith LaMar, l’organització No Callarem va posar-se en contacte amb ell. “Es dediquen a donar suport a tots els músics, represaliats en processos judicials i condemnats per tuits, cançons i obres de teatre, i van facilitar-me aquesta visita”, recorda. Un cop a la presó, Marquès i Hasél van acordar fer aquesta cançó.

A diferència del procés de creació amb LaMar, amb qui va poder enregistrar converses per incloure en el disc, en el cas de Hasél no va poder gravar res. “Ara l’han sancionat a 15 dies en aïllament, sense poder sortir de la cel·la, per haver fet una entrevista telefònica amb Catalunya Ràdio”, explica Marquès. “Per això, vaig haver d’espavilar-me per trobar la manera d’incloure’l sense tenir vídeos ni àudios seus”, afegeix. Davant d’aquesta situació, l’única cosa a la qual el pianista tenia accés era a les declaracions del judici. “Tot i que a la presó on està hi ha un estudi de gravació, Hasél té un tractament especial i no li deixen fer servir, només a ell, aquest espai”, assegura el granollerí. “Em sembla flagrant”, valora.

Cas LaMar

Paral·lelament, Marquès continua seguint el cas de LaMar, al qual han endarrerit l’execució tres anys. “Ara estem preocupats perquè els estats com Ohio que no tenen el verí per fer execucions per vena estan estudiant implementar l’execució a cambra de gas amb nitrogen”, detalla.

A l’espera de veure el desenllaç de tot plegat, el granollerí avança que continuarà traient música.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram