Cases de Gallecs, a la zona de Mollet. Foto: Línia Vallès

L’ampliació de l’espai protegit de Gallecs està portant cua al territori des de fa mesos. I és que la proposta de resolució -feta a instància de la Plataforma per la Defensa de Gallecs (PDG)- aprovada a la Comissió de Territori del Parlament el març ha aixecat polseguera als municipis que en formen part. Tant a Parets com a Mollet, per exemple, ha estat un tema polèmic que ha arribat als seus plens municipals. De tota manera, finalment tant en un poble com en l’altre s’han acabat posant d’acord, malgrat que per fer-ho s’han hagut de rebaixar algunes aspiracions de la PDG.

En el cas de Parets, el Ple va donar llum verda dijous 25 de maig a una moció conjunta del PSC, Ara Parets ERC, NOPP i el PDeCAT amb la qual, entre altres, es posicionava a favor dels veïns i propietaris de Can Riera, els quals no volen -i així ho van fer notar amb un manifest contundent- que l’espai protegit s’ampliï fins als seus terrenys tal com diu la resolució perquè, argumenten, implicaria “severes limitacions d’activitats econòmiques i tradicionals” que ara estan autoritzades. Es tracta d’un posicionament, però, que no comparteix Sumem. I és que la resolució proposa que la decisió d’incorporar o no Can Riera a l’espai protegit passi pel Ple, però “amb els tràmits i processos participatius corresponents”. En definitiva, es tracta d’una consulta ciutadana que no s’ha portat a terme i, segons argumenta la portaveu del grup, Casandra Garcia, és el motiu pel qual es van abstenir. “Ho hem fet per coherència, malgrat que ens hauria agradat sumar-nos-hi”, diu.

La moció paretana, a més, rebutjava en bloc la polèmica Via Interpolar, la qual recorreria part de Santa Perpètua, Palau-Solità, un tram de Mollet i “partiria en dos el terme de Parets”. En aquest sentit, la PDG alerta des de fa temps que aquesta carretera “sense pressupost, però aprovada per la Generalitat, fragmentaria Gallecs i faria augmentar la contaminació”.

REBUIG A NOVES CARRETERES
Un dels punts més rellevants que tenen en comú les mocions de Parets i Mollet és el rebuig al pas de noves carreteres i vies de tren per l’espai protegit de Gallecs -a Parets també especifica que no passi per l’Eixample i el nucli antic-. La moció molletana, a més, fa èmfasi a dir, en aquest punt, que no s’ampliïn les carreteres existents i que es redueixi l’impacte de les actuals (C-155, C-59z i AP-7).

A Mollet, la moció es va aprovar per unanimitat dilluns després que en el Ple de l’abril el PSC retirés una moció sobre Gallecs a petició del PDeCAT per manca de consens. Ara, però, sí que hi ha hagut acord i, entre altres punts, demanen en bloc que el Parc dels Pinetons s’incorpori a l’espai protegit, així com tots els terrenys de l’oest de la ronda dels Pinetons com a zona de Pre-Parc. A més, volen que la parcel·la entre el Parc dels Pinetons i Can Borrell formi part del mateix espai i es traslladin els pisos de protecció oficial previstos a la zona a un altre indret del municipi. També reclamen que es resolgui el problema històric de manca d’abastament d’aigua potable a Gallecs.

CAN BANÚS, L’ALTRA POLÈMICA
A Santa Perpètua, en canvi, la polèmica gira entorn de Can Banús, un sector on estava previst que l’empresa Transwences s’hi instal·lés, però que la resolució proposa ara que s’inclogui a l’espai protegit. Es tracta d’una incorporació, però, que només es pot fer si es modifica el Pla Director Urbanístic de Gallecs (PDUG). Una modificació que permetria que el sector es requalifiqués i deixés de ser una zona urbanitzable.

Davant d’això, la polèmica dels darrers mesos rau en el fet que ERC, per una banda, va votar a favor de la incorporació de Can Banús a l’espai protegit mentre que, per l’altra, votava en contra de modificar el PDUG i ara insta l’Ajuntament i l’Incasòl a negociar.

És un posicionament que critiquen des d’ICV de Santa Perpètua, al govern local, perquè, diuen, és contradictori. “Una cosa no té sentit sense l’altra”, argumenta el seu portaveu local, Joan Alcántara. A més, segons l’ecosocialista, “és la Generalitat qui té el poder de requalificar i no l’Incasòl, que és un òrgan de gestió”. “Si ERC no obliga el seu Govern a modificar la qualificació del sòl al PDUG, la situació continuarà igual i l’Incasòl continuarà tenint dret a urbanitzar i comercialitzar Can Banús”, diuen els ecosocialistes.

Des d’ERC, el seu portaveu local, Pol Altayó, recorda que “l’Incasòl i l’Ajuntament ja van signar un conveni el 2014” i ara “s’ha de tornar a obrir un procés de negociació”, fet que no vol dir que estiguin en contra de modificar el PDUG. “Estem a favor de la modificació i en contra de renunciar a qualsevol indemnització per part de l’Incasòl, tal com diu la resolució”, conclou Altayó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram