Gallecs

Imatge d’arxiu d’un camp de Gallecs. Foto: Consorci

Els terrenys i les cases que hi ha situades a l’Espai d’Interès Natural de Gallecs pertanyen a la Generalitat, a través l’Incasòl, des de l’any 1980. Però aviat deixarà de ser així perquè ara, quaranta anys més tard, s’ha acordat que l’Incasòl cedeixi al Consorci del Parc la gestió tant de les finques que hi ha, com dels terrenys. Així ho assegurava ahir la Generalitat en un comunicat, que posa fi a una reivindicació històrica a la zona.

Entre les cessions més importants que marca l’acord destaca la de les masies Can Xalet i Can Banús, algunes buides, on el Consorci “facilitarà la implantació d’activitats compatibles amb els usos de Gallecs”. Es dona la situació, però, que en algunes cases hi viu gent de manera irregular i, en aquests casos, l’Incasòl haurà d’oferir “contractes d’arrendament, masoveria urbana o cessions” per regularitzar la situació abans de cedir la gestió al Consorci.

Un cop es faci el traspàs de competències, el Consorci haurà de gestionar tot el patrimoni d’acord amb els objectius que fixi el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs, que està previst que s’aprovi el 2025. Es tracta d’un full de ruta que busca la recuperació, millora i protecció de l’espai i, a la vegada, potenciar l’ús social de l’entorn, compatibilitzant-lo amb l’aprofitament dels seus recursos naturals.

D’altra banda, arran de l’acord l’Incasòl s’ha compromès a iniciar els tràmits per rehabilitar la masia Can Cruz i ubicar-hi un Centre de Recerca en Agroecologia, una Escola de la Natura, un espai de formació i la seu del Consorci.

En aquest sentit, la presidenta de l’Associació de Veïns de Gallecs, Ivana Morera, assegura que estan “molt contents” amb aquest pas endavant. “Donarà usos a les cases en lloc d’enderrocar-les”, diu. “Tot i això, fins que no ho veiem, no ens ho creurem”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram