La Comissió de Territori ha aprovat una resolució que insta a ampliar els espais protegits de l’EIN Gallecs, entre altres mesures. Foto: Marc Miras

Gallecs respira amb optimisme contingut després que la Comissió de Territori del Parlament donés llum verda la setmana passada a una resolució -presentada per Catalunya Sí Que Es Pot a petició de la Plataforma per la Defensa de Gallecs- que insta a incloure més terrenys a l’Espai d’Interès Natural, entre altres mesures que protegeixen la zona. Uns acords que des de la PDG valoren “positivament”, però volen que s’apliquin de manera “immediata”. I és que la resolució aprovada “no és vinculant”, recorden, i ara caldria passar de les paraules als fets.

“Mai se’ns havia permès arribar al Parlament”, celebra des de la PDG Pol Ansó en declaracions a Línia Vallès. Ara bé, adverteix que la resolució “és el nostre text mutilat: ja sabíem que per obtenir un ampli consens calia retallar”. “La gran derrota ha estat la no incorporació del sector de la Riera de Caldes II”, lamenta Ansó, el qual diu que els sembla “increïble que el PDeCAT i el PSC hi vulguin posar indústries”. “És una altra mossegada a Gallecs”, diu.

En aquest sentit, les seccions locals d’ERC dels municipis que inclou Gallecs (Mollet, Parets, Santa Perpètua, Palau-solità i Plegamans, Lliçà de Vall i Montcada) coincideixen amb la plataforma. Els republicans lamenten que no s’hagi pogut incorporar aquest sector a l’EIN de Gallecs, “tal com s’havia aprovat ja en el Ple de Palau”. “Som conscients que no està tot fet i hi ha demandes pendents”, diuen en un comunicat. De tota manera, des d’ERC es mostren satisfets, celebren la feina de la plataforma i posen èmfasi a dir que “les negociacions no han estat fàcils”. I és que ERC i el PDeCAT -units al Parlament sota el paraigua de Junts Pel Sí- han votat diferent en alguns punts.

Tot i així, es van acabar aprovant 20 dels 25 punts proposats. Els principals acords assolits són la incorporació a l’EIN de Can Banús (Santa Perpètua), dels terrenys de la Riera Seca fins a l’Eixample (Parets) -si hi ha acord al Ple i passa un procés participatiu obert- i el Parc dels Pinetons i tots els terrenys a l’oest de la Ronda dels Pinetons, a més de la desclassificació de la parcel·la destinada a habitatge i equipaments de Can Borrell com a sòl urbanitzable (Mollet). També es va acordar incloure l’EIN a la Xarxa Natura 2000 i declarar-lo Refugi de fauna. A més, es va instar a reclamar l’aprovació immediata del Pla Especial, que es millori l’impacte de les infraestructures que travessen l’espai i evitar incloure’n de noves, i que s’estudiï posar fi a l’activitat de tir al plat, entre altres.

Pel que fa als punts que es van rebutjar, a més del que fa referència a la Riera de Caldes II, hi ha la incorporació del Parc Calderí a l’EIN i els tres punts vinculats a la modificació del Pla Director Urbanístic de Gallecs (PDUG) mantenint els compromisos urbanístics amb els ajuntaments de Santa Perpètua, Mollet i Palau-solità i Plegamans.

LES CRÍTIQUES DEL PSC
Davant de tot això, les principals crítiques dels socialistes de l’entorn recauen en l’ampliació de l’EIN a la Riera Seca i Can Riera, a Parets. Segons van dir en una roda de premsa conjunta divendres passat, l’espai “ja està protegit: els pagesos ja la protegeixen i si s’amplia, se’ls haurà d’expulsar”. A més, rebutgen la supressió del camp de tir i l’ampliació de la C-155 entre Granollers i Sabadell, ja que consideren que “suposaria una nova autovia al costat de la B-30 i trinxaria Gallecs”. Quant a la connexió ferroviària entre Vallesos, proposen que sigui “orbital” i que, mentre no es faci, es connecti l’R4 i l’R8 a Barberà.

En resposta a les crítiques socialistes, Dani Aranda, també membre de la PDG, puntualitza en referència al perill de fer fora els pagesos del qual alerta el PSC, que “la protecció de l’espai privat no els obliga pràcticament a res -ni a passar-se a ecològic, ni a restringir cultius, per exemple-, sinó que només assegura que els espais no es requalificaran de terrenys agrícoles a serveis, equipaments o fins i tot industrials o residencials, cosa que ara el POUM pot fer”.

A més, des de la PDG diuen que “estan desinformant”, ja que “els socialistes atribueixen els projectes als moviments socials quan són coses que les va aprovar el tripartit”, fent referència a la C-155 i al tren entre Sabadell i Granollers. “La C-155, com la resta d’infraestructures, està mal plantejada i volem aprofitar la reforma per curar la ferida al territori”, diu Ansó. “Tampoc no entenem que el PSC de Mollet i Parets no defensi els espais protegits de l’EIN quan estan dins del Consorci”, conclou.

L’AIGUA QUE MAI NO ARRIBA
Una de les reivindicacions històriques dels veïns i veïnes de Gallecs és l’arribada de l’aigua potable als seus habitatges. Una demanda que es remunta més de tres dècades enrere i que es podria resoldre amb l’aprovació definitiva del Pla Especial, tal com insta la resolució aprovada fa uns dies al Parlament. De tota manera, des de la plataforma Pol Ansó recorda que “és una declaració d’intencions”, però al final qui ho aprova és el Ple del Consorci i “no ho fa perquè implica fer-hi inversions”. “Arribarà l’estiu i seguirem sense aigua i tornaran a venir amb cubes”, lamenta. “Tot s’acaba embolicant per temes polítics”, conclou Ansó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram