Desnonament Canovelles

Desnonament a Canovelles fa tan sols un mes. Foto: PAH Granollers

A principis de desembre de l’any passat, la Vasi es va quedar al carrer amb els seus dos fills menors, després de ser desnonada del pis on vivia de lloguer, a Mollet. Com la Khadija, que també es va veure obligada a deixar el seu domicili de Parets i a dormir al carrer amb els seus nens. Dos casos que formen part d’una llarga llista que arriba fins a 469. La xifra total de desnonaments a la comarca l’any 2021, que suposa un augment del 40% dels desnonaments respecte al 2020, segons dades dels jutjats de Mollet i Granollers.

“Són xifres escandaloses que mostren el patiment de milers de persones per culpa de la crisi i la manca o caiguda d’ingressos, sumat als elevats preus de l’habitatge i la manca de polítiques valentes per revertir la situació”, diuen des de la PAH Mollet i Baix Vallès. I és que Catalunya és la comunitat autònoma on més desnonaments es fan de tot l’estat i el Vallès Oriental una de les comarques més afectades per aquesta problemàtica. Sobretot Granollers i els municipis que l’envolten, on l’any passat es van registrar 376 dels 469 desnonaments totals. “Dades alarmants que posen sobre la taula la necessitat de fer complir la nova llei catalana antidesnonaments”, pensen des de la plataforma. Però la realitat és que les xifres podrien ser majors.

Segons expliquen des de la PAH, al llarg del 2021 es van evitar uns 40 desnonaments entre Mollet, Montmeló, Montornès, Parets i Sant Fost, i en el que portem d’any ja han intervingut en 20. I és que, tot i que entre el 2013 i el 2019 la mitja de desnonaments anual a la comarca rondava els 750 i ara s’ha reduït fins als gairebé 500, la plataforma continua pensant que són xifres massa elevades. “Estem molt cansades de veure el joc del ping-pong entre Generalitat i Ajuntaments passant-se la pilota els uns als altres i per això hem de continuar treballant per defensar el dret a l’habitatge de les persones vulnerables en exclusió residencial”, diuen.

Tot plegat, mentre segueixen havent-hi desnonaments programats setmana rere setmana arreu de la comarca i mentre la PAH pensa que, tot i les lleis vigents catalanes i la moratòria de desnonaments de l’Estat, “aquest any no sembla que anem a millor”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram