El clam contra la violència de gènere es deixarà sentir a tota la comarca dilluns que ve. Molts són els municipis que han preparat diversos actes per commemorar una jornada que ha de servir per recordar que, malgrat els avenços, a la lluita contra aquesta lacra social encara li queda camí per recórrer.

La capital, Granollers, commemorarà el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones amb una programació d’actes que dura tot el mes. La campanya granollerina d’aquest any té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania i, més concretament, detectar els indicis que poden prevenir situacions de violència masclista.

Sota el lema Tot té un inici… Frenem-ho a temps!, la ciutat pretén “posar límits i frenar quan tot just comencen les agressions que lamentablement pateixen a dia d’avui moltes més dones de les que ens imagines”. Així ho explica l’Ajuntament, que afegeix que el Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) de la ciutat ha atès aquest any 156 dones que han patit maltractaments.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Granollers recorda que la violència de gènere té origen en el masclisme i això es manifesta en actes de control, menyspreu, desvaloritzacions, abús econòmic, sobrecàrrega domèstica, abús sexual i insults. “Aquests actes poden començar de forma aïllada i sovint no s’hi dóna importància en un principi, però amb el temps n’augmenta la freqüència i magnitud”, alerten des del consistori.

Per altra banda, a Mollet l’Ajuntament i les associacions de dones de la ciutat han organitzat diferents activitats reivindicatives i de sensibilització. La novetat més destacada del programa d’enguany és el projecte Teixint lligams contra la violència, el qual ja va recollir aquesta publicació en la passada edició.

Es tracta d’una acció reivindicativa que pren com a vehicle d’expressió el ganxet urbà, és a dir, l’acció de moltes persones que, teixint cadascuna un bocí de tela, creen abrics per embolcallar arbres i mobiliari urbà com si es tractés de grafits.

Preocupació per l’augment de violència entre els joves

La violència de gènere no és només un problema de parelles casades, com creuen molts adolescents. Els experts alerten que l’educació està fallant i que segueix dominant una visió romàntica de l’amor en el qual les noies ho aguanten tot seduïdes per una figura dominant i protectora.
Segons els sociòlegs, els adolescents se saben la teoria i racionalment rebutgen la violència de gènere, però alerten que a la pràctica el masclisme revifa. I és que els casos de maltractament entre adolescents han crescut un 30% en un any.
Per combatre precisament aquest augment de violència entre els joves, l’Ajuntament de Parets va proposar a un grup de 8 joves d’entre 15 i 22 anys la idea de crear un muntatge teatral per incloure’l dins de la programació d’activitats de la campanya de sensibilització Prou d’Hòsties!.
Durant les darreres setmanes, els joves han participat en un taller sobre violència i en un altre de conscienciació i demà dissabte pujaran a l’escenari del Teatre Can Rajoler a les set de la tarda per representar l’obra Stop!.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram