FVO

Professionals, familiars i persones ateses per la FVO a la jornada. Foto: FVO

Les persones amb discapacitat intel·lectual també tenen relacions sexuals i afectives. Un tema que no acostuma a sortir a la llum quan es parla d’aquest col·lectiu, però que es reivindicava i es feia visible dimarts en la jornada Petons i carícies, organitzada per la Fundació Vallès Oriental (FVO), que fa temps que treballa donant atenció centrada en aquest àmbit a persones vinculades a la FVO.

En aquest sentit, segons explicava Gemma Deulofeu en la presentació de la jornada, la psicosexòloga especialista en sexualitat en la discapacitat que ha estat formant els membres de la Fundació en aquest tema, cal entendre la sexualitat com una cosa “natural” que “s’estén en totes les etapes de la vida de les persones”. Un punt de vista que compartia el sexòleg Gaspar Pablo, que protagonitzava la ponència central del dia, plantejant una reflexió sobre el sexe i sobre què som, sentim o fem cadascun de nosaltres. En concret, amb un discurs centrat en “què senten i quines decisions prenen les persones de grans necessitats assistencials que no s’expressen amb la paraula” i en com els professionals “els poden facilitar el coneixement del cos i la formació necessària” per descobrir la seva sexualitat i gaudir d’ella, comentava Pablo.

Ara bé, la mirada dels experts no era l’única, ja que diferents persones ateses per la FVO explicaven la seva experiència en relacions sexuals i afectives. Persones com la Puri, que explicava el procés de conèixer-se a si mateixa i alliberar-se i iniciar una nova relació sentimental, o com el Thomas, la Núria, el Ricard i la Montse, que van reflexionar sobre el seu el cos, la diversitat i la importància del consentiment. Tot plegat, per trencar el tabú de la sexualitat en el col·lectiu, fent que es pugui parlar obertament del tema, i per aconseguir, també, que la societat ho normalitzi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram