Els manifestants van actuar a diferents parades de les línies R3 i R4. Foto: Twitter (@CUP_AMB)

Millor senyalització i més seguretat. Són dues de les reivindicacions que dilluns van defensar desenes d’usuaris i usuàries de Rodalies durant la vaga de bitllets que va afectar les línies R3 i R4. Tot i que, segons Renfe, el seguiment de la protesta va ser discret, es van registrar alguns enfrontaments entre el personal de seguretat i els manifestants.

La plataforma Vaga Renfe va organitzar l’acció reivindicativa a través de les xarxes socials amb la intenció de denunciar l’accident del passat 8 de febrer, on va morir la maquinista d’un comboi a causa de l’impacte frontal amb un altre tren.

La protesta es va concentrar a primera hora del matí i, en el cas del Vallès Oriental, va afectar diferents parades de la línia R3 com la Garriga o Granollers-Canovelles.

La convocatòria va animar els usuaris i usuàries d’aquests serveis a no pagar el bitllet i facilitar que els altres viatgers també ho poguessin fer forçant les portes d’accés.

Segons Vaga Renfe, alguns dels objectius d’aquesta protesta van ser reivindicar la implantació d’unes tarifes justes, millorar la senyalització ferroviària o fer efectiu el desdoblament de les vies úniques.

Per la seva part, Renfe va emetre un comunicat en el qual recordava que els viatgers que no paguen el seu bitllet “estan cometent un frau contra tots els ciutadans que amb els nostres impostos financem els serveis públics”. A més, va afegir que “el bitllet inclou l’assegurança obligatòria de viatge”.

Tot i això, desenes d’usuaris i usuàries van decidir secundar la vaga. En concret, a l’estació de Sant Andreu Arenal de Barcelona es van viure moments de tensió entre els manifestants i el personal de seguretat de Renfe. La plataforma Stop Pujades, que es va unir a la protesta, va explicar a través del seu perfil de Twitter que “la seguretat de Renfe ha agredit i impossibilitat obrir totes les portes”. Pel que fa al seguiment de la vaga, des de Renfe van assegurar que havia estat molt baix, però Vaga Renfe va fer una valoració positiva de la jornada i va obrir la porta a futures accions reivindicatives.

Una acció per denunciar l’accident mortal a Castellgalí

L’objectiu principal de la vaga de bitllets de dilluns va ser denunciar l’accident mortal entre dos combois que es va registrar el passat 8 de febrer a l’altura de Castellgalí. El succés va provocar la mort de la conductora d’un dels trens i va deixar un centenar de ferits.

Els fets van succeir a dos quarts de set de la tarda, quan un tren de la línia R12 efectuava el seu trajecte Lleida-Hospitalet i un de la línia R4 anava en direcció Manresa. El xoc frontal es va produir quan un dels combois va començar a circular en direcció contrària, una acció que segons el conseller Damià Calvet estaria relacionada amb un “problema de senyalització”.

Els dos trens van impactar en un tram de poca visibilitat i, com a conseqüència, va perdre la vida la conductora del comboi de la línia R4. A més, es van registrar un centenar de ferits de diferent gravetat.

Cal recordar que el punt on es va produir l’accident es troba a pocs quilòmetres d’on va descarrilar un tren de la línia R4 al novembre deixant una víctima mortal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram