Polígon de Martorelles

Polígon de Martorelles: Foto: Ajuntament de Martorelles

Durant els anys 70 del segle passat, el Vallès Oriental ja era un territori potent i atractiu pel que fa a la indústria. Grans fàbriques com Tenería Moderna de Mollet o Derbi Rabassa de Martorelles desenvolupaven la seva activitat a la zona, juntament amb altres empreses més petites, especialment dedicades al metall.

Amb tot, en els darrers 50 anys la indústria vallesana ha experimentat una transformació destacada, que Línia Vallès repassa amb Carles Rico, actual secretari general de l’Agrupació d’Industrials del Baix Vallès, que precisament enguany celebra el seu mig segle d’història.

50 anys d’evolució

Segons Rico, quan l’entitat va néixer, el 1974, entre el 60 i el 70% de les indústries de la zona eren metal·lúrgiques. “Era un sector molt potent, però amb l’augment dels costos va patir molt i ara representa només un 35% de les fàbriques vallesanes”, explica el secretari. “Mentrestant, el sector químic s’ha mantingut estable en el temps i qui ha guanyat moltíssima força ha estat el sector dels serveis, que ha aprofitat l’espai que ha anat deixant la metal·lúrgia”, afegeix. Un exemple és el d’Amazon, que s’ubica als terrenys que històricament havia ocupat la metal·lúrgica Martini, o el recent anunci que als terrenys de Derbi s’instal·laran diversos serveis com un McDonald’s i un supermercat.

Pel que fa a la pèrdua d’indústria per guanyar serveis, Rico assegura que no és una situació idònia, però que “s’ha d’acceptar”. “Es tracta d’una transformació que afecta tot el país, i al Vallès la seguirem vivint, malgrat que a nosaltres ens agradaria que allà on hi havia indústria hi continuï havent indústria”, comenta.

“Bona salut industrial”

Tot i l’evolució cap als serveis, el secretari assegura que el Vallès Oriental, i especialment el Baix Vallès, gaudeixen de bona salut industrial. “Som un territori atractiu per la proximitat amb França, per la bona connexió de carreteres i per la competitivitat i el potencial que hi ha, i per això tenim una alta capacitat de regeneració”, explica. Segons detalla, així ho exemplifica el fet que a la majoria dels polígons industrials del Baix Vallès “pràcticament no hi ha naus lliures”. “Sempre que ha marxat una companyia gran se n’hi ha instal·lat alguna de nova perquè la comarca és una bona zona per implantar empreses”, destaca Rico.

Precisament, un dels espais que al llarg d’aquest any quedarà lliure serà el que ocupa la planta de Danone a Parets, una de les companyies més grans de la comarca. “Es tracta d’un tancament que fa mal, però que no és significatiu, perquè l’última gran fàbrica que va tancar al territori va ser Valeo, a Martorelles, i d’això ja fa nou anys”, diu Rico. Per això, assegura que la pèrdua de la multinacional “no representa cap crisi a la indústria local” i Rico parla d’un fet “puntual”. “Ens preocupa molt més la sequera”, afegeix.

En aquest sentit, el secretari explica que la manca d’aigua “és un tema que pot afectar molt més les empreses a nivell general” i que, per això, des de l’agrupació estan seguint de molt a prop aquest problema. “Mantenim les fàbriques informades sobre totes les restriccions i els seus efectes, tot i que la majoria ja fa temps que s’han modernitzat per gastar menys aigua”, detalla.

Trajectòria de l’agrupació

Pel que fa a l’agrupació, naixia ara fa 50 anys impulsada per Simeó Rabassa, de Derbi, com una societat anònima formada per diverses indústries ubicades a banda i banda del riu Besòs, amb la finalitat de gestionar d’una manera més racional l’aigua de la conca. Amb el pas dels anys, però, ha acabat sent un lobby que ajuda un total de 100 empreses del Baix Vallès a desenvolupar-se.

Per celebrar aquesta trajectòria, al llarg de l’any es programaran diversos actes i activitats amb industrials i polítics de la zona i amb personalitats del Govern.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram