Una treballadora d’Habitaclia davant l’ordinador. Foto: Jordi Pujolar / ACN

L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha expedientat diversos portals de venda i lloguer de pisos per internet per saltar-se el que estableix la nova llei sobre lloguers aprovada pel Parlament de Catalunya.

Segons indica l’ACC, en algunes ciutats, entre les quals hi ha Granollers, les pàgines web Idealista, Fotocasa, Habitaclia, Yaencontré i Pisos.com estan publicant anuncis sense tenir en compte la legislació. El text legal impulsat per plataformes com el Sindicat de Llogateres estableix que a les publicitats de pisos hi ha d’aparèixer l’índex de preus de referència, és a dir, el màxim que segons la llei pot costar l’immoble en qüestió. A més, a l’anunci ha d’aparèixer el darrer contracte del pis, ja que en cap cas el nou preu pot superar l’anterior. Molts anuncis no tenen aquesta informació, tal com ha pogut comprovar Línia Vallès consultant els diferents portals denunciats en el cas de la ciutat de Granollers.

Al portal Idealista, per exemple, hi podem llegir el següent: “Índex de Referència de Catalunya: no especificat”. A Fotocasa, per altra banda, a la majoria d’anuncis l’índex no apareix enlloc. Així mateix, en el cas de l’obligatorietat d’indicar l’anterior contracte el frau és encara més flagrant. Mai apareix.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres assenyala que aquestes irregularitats poden suposar 10.000 euros de multa per cada anunci publicat de forma il·legal.