Gisela Torns va anunciar la reobertura. Foto: Departament de Justícia

El Departament de Justícia va anunciar dimecres que el centre de menors dels Til·lers es reconvertirà en un de règim tancat. D’aquesta forma, la instal·lació reobrirà a finals d’any i acollirà totes les noies que tenen mesures d’internament a Catalunya. En total, disset noies es traslladaran des del centre de menors de Can Llupià (Barcelona) al de Mollet.

Per fer-ho, l’espai es reformarà, rehabilitant i equipant els mòduls en desús, i amb reforç de l’equip de professionals. El centre tindrà 25 noves places d’internament, amb les que es buscarà retornar els Til·lers a la capacitat que havia tingut abans del 2013, coincidint amb la crisi econòmica.

VISIÓ DE GÈNERE
El nou mòdul destacarà per la seva visió de gènere en el tractament de les internes. I és que es buscarà que el centre de menors comparteixi una visió feminista en relació a l’empoderament femení, la lluita contra les conductes masclistes i el respecte a una conducta sexual sana i responsable. D’aquesta forma, els Til·lers canviarà el seu funcionament, lluny de quan es va inaugurar el 1985 com a centre de menors de règim tancat.

En aquella època comptava amb cinc mòduls i una capacitat de 61 interns. Tanmateix, des de fa sis anys l’equipament només té operativa una unitat terapèutica que acull dotze joves amb problemes de salut mental i addiccions.

CREIXEMENT D’INGRESSOS
La directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns, va explicar que Catalunya es troba en una situació de creixement “ininterromput” d’ingressos a centres de menors, principalment de menors no acompanyats.

De fet, des del 2016 hi ha hagut 76 nous adolescents que han ingressat en centres de menors (fet que ha situat l’ocupació dels centres fins al 90%). Torns també va dir que en la majoria dels casos es tracta de joves que han comès robatoris amb violència i intimidació.