Els Mossos van fer escorcolls a l’Ametlla de manera conjunta amb la policia espanyola per ordre de la Fiscalia anticorrupció. Foto: Mossos d’Esquadra

L’Ametlla del Vallès està en el punt de mira de la Fiscalia especial contra la corrupció i el crim organitzat. Dimarts passat, en el marc de l’operació Variola contra el blanqueig de capitals d’origen il·lícit, els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola van fer escorcolls al municipi. Els Mossos no han especificat si els registres es van fer a habitatges o a locals, perquè segons han assegurat a Línia Vallès, “de moment, el cas està sota secret de sumari”.

A més de l’Ametlla del Vallès, els agents van fer entrades i escorcolls en habitatges i locals de 16 municipis de l’àrea de Barcelona, entre els quals hi ha el restaurant japonès Yubari, situat a l’Avinguda Diagonal, de qui s’ha detingut el seu propietari, a més d’altres al barri de Pedralbes i a s’Agaró, al Baix Empordà. També es va fer un registre a l’empresa BUIC, que es dedica a la gestió de capital. L’operació de dimarts es va tancar amb la detenció d’11 persones, la majoria dels quals són ciutadans ucraïnesos, russos i armenis residents a Barcelona. A més, es va acordar el bloqueig de nombrosos comptes bancaris i l’embargament d’un gran nombre de béns immobles.

ENTRAMAT EMPRESARIAL
La investigació ha permès acreditar els delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat de documents oficials i mercantils i contra la Hisenda Pública. Segons la Fiscalia, els detinguts haurien blanquejat almenys 10 milions d’euros mitjançant la constitució o compra de societats, a les quals posteriorment s’incorporaven els diners procedents d’activitats presumptament il·lícites que destinaven a la compra d’habitatges.

Així doncs, el modus operandi dels detinguts consistia a crear un entramat empresarial, utilitzant testaferros, en el qual s’haurien incorporat capitals d’origen il·lícit, procedents d’altres societats constituïdes a Xipre i les Illes Verges.
Anticorrupció considera que els acusats haurien comès el delicte de blanqueig de capitals perquè “no disposaven d’ingressos lícits que justifiquessin l’increment patrimonial, a més de l’existència dels entramats societaris que perseguien l’ocultació dels diners i de la seva titularitat”. Els agents també haurien detectat operacions mercantils per simular l’origen legal dels fons, com els préstecs irreals per justificar les injeccions de diners a les empreses per comprar els immobles.

ELS DETINGUTS
Entre els 11 detinguts hi ha el propietari del restaurant japonès de luxe Yubari, Arman Mayilyan, el representant de la comunitat armènia a Catalunya i el fill de l’exalcalde de Kiev, Stepan Chernovetsky.

Els indicis dels investigadors apunten que el local de Mayilyan s’estaria utilitzant per blanquejar fons i per això ha estat precintat. Mayilyan és un home de negocis d’èxit molt reconegut a Armènia i que a Barcelona ha desenvolupat en els últims quatre anys una intensa activitat empresarial i social, que inclou el patrocini d’un club de lluites olímpiques, al qual ha pagat diversos viatges al seu país i a altres estats de l’est d’Europa.

El fill de l’exalcalde de Kiev, Stepan Chernovetsky, també va ser detingut dimarts durant el registre de la seva casa de s’Agaró, al Baix Empordà. Malgrat que encara no ho han pogut confirmar, els investigadors sostenen que Chernovetsky podria ser un dels caps d’aquesta organització criminal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram