En verd els llocs indicats segurs i, en vermell, els insegurs. Foto: Ajuntament

Els joves consideren que la plaça del Peix i el carrer de la Constància són els més insegurs durant les nits de Festa Major. D’altra banda, destaquen com a indrets més tranquils la plaça Perpinyà, la Maluquer i Salvador, la de la Porxada i la de l’Església.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi publicat recentment per l’Ajuntament sobre la percepció de seguretat els dies de Festa Major. L’anàlisi es basa en la recopilació de dades a través d’una parada del Punt G, on els joves anaven voluntàriament a assenyalar en un mapa els llocs que percebien més perillosos i els més segurs. D’altra banda, es van crear tres grups d’anàlisis dividits entre entitats i colles directament lligades a la Festa Major, professionals de l’Ajuntament i un tercer grup de dones.

En aquest sentit, una de les característiques més destacades de l’estudi és que hi van participar un 80% de noies i un 20% de nois. Segons els autors, això és un clar indicador que “les dones joves tenen un interès molt més gran que els homes joves a explicitar quina és la seva percepció sobre la seguretat a l’espai públic”.

L’anàlisi femenina de les zones insegures apunta que en els punts assenyalats “els elements físics de l’espai condicionen la percepció de seguretat”. Això passa especialment al carrer de la Concòrdia, on les participants de la investigació van destacar que “és estret, no es veu la sortida, hi ha molts portals i racons amagats, i és difícil que algú et senti si necessites ajuda en una situació de risc”. A la plaça del Peix també assenyalen com a factor determinant l’arquitectura. Les joves expliquen que és una plaça molt tancada i pràcticament sense sortides; es tracta d’un lloc fosc, amagat i invisible.

En canvi, pel que fa a la Porxada, com a epicentre d’activitats es considera un indret principalment segur pel fet que hi ha moltes persones. D’altra banda, això també suposa que és on es donen més situacions vinculades a les violències sexuals. Així, es dona una situació de dualitat per la seguretat que dona estar en un espai envoltat de gent i a la vegada en un lloc on es normalitzen tocaments i comportaments intimidatoris. No obstant això, les noies destaquen la importància de les barres de la festa, el Punt G, la policia i l’Ajuntament per sentir-se més segures.

En un sentit més general, l’estudi conclou que el fet que hi hagi persones consumint drogues afecta clarament la percepció d’inseguretat. En aquest cas, per a les noies és preocupant perquè relacionen aquesta situació a la violència sexual, mentre que per als nois els efectes de les substàncies poden dur a amenaces entre grups i violència física.

Com a nota final, es destaca que “la tornada a casa és el moment que les noies expliquen que viuen amb més inseguretat pel fet de trobar-se soles davant de situacions d’assetjament o d’agressió sexual”. Això les porta a buscar estratègies, com evitar certes zones i anar en grup.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram