L’increment està per sota de la previsió de l’IPC de desembre, que és del 2,3%. Eduardo Benito

Els impostos, taxes i preus municipals s’incrementaran l’any que ve un 1,5% de mitjana. Així ho va acordar el ple de dimarts pas­sat, amb els vots a favor dels grups municipals del PSC (a l’equip de govern) i ERC i en contra de CiU i PP. Aquest augment se situa “molt per sota” de la previsió de desembre de l’IPC, que és d’un 2,3%.

Les excepcions a aquesta pujada seran l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica (cir­cu- ­la­ció) i el de plusvàlues, que es mantindran igual que enguany. Així mateix, tampoc s’incremen­taran les taxes i els preus pú­blics relacionats amb serveis so- ­­cials. D’altra banda, la taxa d’es­­tacionament en zona blava augmentarà en 0,05 cèntims la pri­mera hora i 0,10 cèntims a par­tir de la segona hora.

PAGAMENTS

Com a novetat, i amb l’objectiu de facilitar el pagament als ciutadans que tinguin els impostos do­miciliats, es fraccionarà en dos el pagament de la taxa d’es­com­­braries d’habitatges, mentre que la comercial es fra­c­cio­­- narà en tres. Així mateix, l’Impost de Béns Immobles (IBI) tam­­­bé passarà a fraccionar-se en tres pagaments.

De la mateixa manera que en les anteriors ordenances, també s’o­ferirà la possibilitat, prèvia sol·licitud, de fer el pagament d’im­postos i taxes periòdiques de forma fraccionada sense que esdevinguin els interessos de demora corresponents.

El proper any també es mantindran les bo­ni­ficacions que ja establien les ordenances del 2010: fins al 50% per als vehicles que consu­mei­xen combus­ti­bles no contaminats i fins al 75% per als vehicles hí­brids o bimodals, en ambdós casos durant dos exercicis fiscals com- ­­plerts. I també en l’IBI per a fa­mí­lies nom­broses; en aquest im­post s’ampliarà de tres a cinc anys la bonificació del 50% per al habitatges que instal·lin siste­mes d’energia solar sense estar-hi obligats per llei.

En l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres es man­­tindran les bonificacions per a les obres de rehabilitació i ade­­quació d’elements comuns en edificis de més de 10 anys d’antiguitat, un 90% a l’entorn de l’actuació del Pla de Barris al barri Congost i un 30% a la resta de la ciutat. Les empreses que siguin subjectes passius de l’IAE podran beneficiar-se també de bonificacions si amplien el seu nombre de treballadors a la ciutat en les condicions determinades que es­tableix l’ordenança.

PRESSIÓ MODERADA

Segons l’Ajuntament, la pressió fiscal a Granollers continuarà mo­­derada el proper any, no no­més respecte a les dades d’inflació sinó també si es compara amb ciutats de similars caracte­rís­tiques.

D’acord amb un estudi comparatiu fet per la Diputació, la pressió fiscal a la capital comarcal és encara més baixa que la mitjana de sis ciutats ca­talanes similars.

El treball, ela­bo­rat a partir de les da­des im­­positives de Granollers, Igua­­lada, Manresa, Vic, Vila­fran­­ca del Penedès i Vila­nova i la Geltrú, té com a resultat que els ciutadans d’aques­tes sis ciutats paguen 271,5 eu­ros per ha­bi­­tant i any en concepte d’IBI, mentre que a Granollers se’n pa­guen 224,1; un 17% me­nys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram