A l’Hospital de Granollers es tanquen 33 llits durant l’estiu. Foto: Google Maps

Els tres hospitals de la comarca passen els mesos d’estiu amb menys llits dels que tenen disponibles la resta de l’any. Concretament, són 62 els llits que deixen de funcionar durant els mesos de juliol i agost a la comarca. I és que de les 502 places que hi ha disponibles habitualment, en aquest període només en queden obertes un 87,6%.

L’Hospital de Granollers, que normalment disposa de 295 llits, en tanca 33 durant el període vacacional i queda al 88,9% de la seva capacitat total. Pel que fa a l’Hospital de Sant Celoni, normalment disposa de 47 llits, però durant els mesos de juliol i agost ofereix 38 places, quedant al 80,9%, tot i que expliquen que aquesta xifra pot variar si hi ha més demanda. A l’Hospital de Mollet el percentatge de llits en funcionament a l’estiu és del 87,5%, ja que dels 160 dels quals disposen en tanquen una vintena.

Des dels mateixos hospitals argumenten a Línia Vallès que aquesta davallada del nombre de llits es deu a la baixada que es dóna, de forma generalitzada en aquests mesos, de la quantitat d’ingressos hospitalaris i que, per tant, disminueix també la tasca assistencial durant aquesta època de l’any.

URGÈNCIES TANCADES
Pel que fa als serveis, tant a Sant Celoni com a Mollet es mantenen tots els serveis oberts i en funcionament. A l’Hospital de Granollers, en canvi, fonts sindicals han afirmat a aquest periòdic que es tanquen les dependències d’urgències de la plaça de Berenguer. Aquest servei normalment es tancava només durant el mes d’agost, però el 2016 ja es va tancar el 24 de juliol, fet que ha generat rebuig entre el personal, ja que “augmenta la càrrega de treball en altres serveis”. Segons diuen aquestes mateixes fonts, si bé no es tanquen altres serveis, sí que hi ha una reducció de les consultes ambulatòries.

Per altra banda, també es dóna el fet que el personal dels hospitals agafa vacances durant aquest mateix període. Els centres mèdics de la comarca detallen que aquestes vacances es cobreixen, quan és necessari, amb contractes de suplència.

 

Els sindicats alerten que
a l’estiu augmenta la feina

Fonts sindicals diuen que la pressió assistencial del personal sanitari i administratiu augmenta durant l’estiu. Expliquen que “en una temporada en què hauria d’haver-hi una càrrega de feina normalitzada s’acaba treballant més”.

El responsable d’organització del sindicat UGT al Vallès Oriental, Vicenç Barbancho, argumenta que “es fan intersubstitucions -és a dir, personal d’un servei substitueix personal d’un altre servei- quan falta personal de la dotació habitual, però no s’acaben de cobrir totes les suplències”, una afirmació que contrasta amb la informació proporcionada pels hospitals. En aquest sentit, també alerta que el personal que està de vacances “no es cobreix perquè no es vol cobrir” i que “és una política que no s’ha revertit des de les retallades”. El sindicalista assegura que hi ha una motivació econòmica que perjudica el personal dels centres hospitalaris de la comarca.

A més, conclou que, depenent de les unitats, “sobretot d’ençà de la crisi no es cobreixen les baixes” i que això genera un augment de la càrrega de treball.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram