Mollet és un dels ajuntaments que paga tard els seus proveïdors. Foto: Arxiu

Gairebé la meitat dels ajuntaments de la comarca paguen tard els seus proveïdors. Així ho reflecteixen les dades publicades pel Ministeri d’Hisenda sobre el pagament mitjà a proveïdors de les Comunitats Autònomes i Entitats Locals.

La llei estableix que els ajuntaments han de pagar els seus proveïdors en un termini màxim de 30 dies, però 19 dels 43 ajuntaments del Vallès Oriental no compleixen amb la norma. Segons les dades d’Hisenda, l’ajuntament vallesà que paga més tard és el de la Llagosta, on un proveïdor, passat el termini que estipula la llei, ha d’esperar 108 dies més per poder cobrar, cosa que suma un total de 138 dies d’espera. Fonts d’aquest ajuntament consultades per Línia Vallès asseguren que “les dades milloraran a finals d’aquest mes”, ja que han fet “importants pagaments de romanents pendents”, i destaquen que la seva “prioritat és pagar les petites empreses i corporacions locals”. “En el cas de les grans empreses tardem més a pagar, perquè també tenen més marge per arrossegar un deute”, diuen, alhora que justifiquen el seu retard dient que la Generalitat tampoc els paga les factures.

Mollet és el segon municipi vallesà que més es demora en els seus pagaments i frega els tres mesos de retard addicional amb 87,3 dies. Montmeló el segueix amb 74,9. La capital de la comarca, Granollers, també paga tard els seus proveïdors, els quals han d’esperar gairebé un mes addicional per poder cobrar les factures. I el mateix passa a Parets.

A l’extrem oposat hi ha els ajuntaments que paguen abans del termini fixat. Aquest és el cas de Sant Antoni de Vilamajor, que liquida els seus deutes 21,9 dies abans de la data límit, és a dir, fa els seus pagaments vuit dies després de rebre la factura. L’alcaldessa del municipi, Maria Lluïsa Berdala, remarca que aquesta és la pràctica habitual del consistori. “Nosaltres no fem cap actuació si no tenim els diners per pagar-la. Sempre ho hem fet així”, diu, i afegeix que “complim amb els pagaments perquè tenim les finances endreçades”.

Els altres dos municipis que millor paguen són Vallromanes (14,5 dies abans) i Santa Maria de Martorelles (11,4 dies abans).

LES DADES MILLOREN
Tot i aquestes xifres negatives, els resultats de l’any passat són molt millors que els de l’any 2013, quan només set ajuntaments de la comarca complien els períodes de pagament fixats. Les dades respecte al 2013 només són pitjors en el cas de Canovelles, l’Ametlla, Montmeló, Montornès, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles i Vallgorguina.

Segons la llei, els ajuntaments que incompleixen els terminis de pagament han d’incloure en l’actualització del seu pla de tresoreria mesures d’ajustament que els permetin reduir aquests períodes i han d’abonar els diners als proveïdors amb uns interessos de demora del 0,8%, cosa que Hisenda assegura que “alguns sí que compleixen”, malgrat que el col·lectiu d’autònoms ho nega.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram