Alba Barnusell

Alba Barnusell ha revalidat la majoria absoluta socialista a Granollers. Foto: PSC Vallès Oriental

Les eleccions municipals de diumenge deixaven, a la comarca, un escenari diferent al de fa quatre anys. Llavors ERC va ser la formació més votada, mentre que aquest cop el guanyador de la jornada va ser el PSC, que va tancar el dia amb el 27,5% dels vots (126 regidors), per davant d’ERC ­–17,9% dels vots (118 regidors)– i de Junts ­–16,8% dels vots (115 regidors)­–.

Pel que fa als principals municipis, els socialistes es tornaven a imposar còmodament a Granollers i Mollet, mentre que a Parets era ERC qui s’enduia una victòria històrica i molt ajustada contra els mateixos socialistes.

A Granollers, l’alcaldessa Alba Barnusell revalidava la majoria absoluta que l’anterior mandat havia aconseguit l’històric batlle Josep Mayoral, en el que sens dubte és una magnífica estrena com a candidata. Barnusell ho feia amb 13 regidors, un menys que fa 4 anys, però amb una distància evident del segon partit, ERC. Els republicans esperaven créixer aprofitant l’absència de Mayoral, però s’han mantingut amb els mateixos regidors, 4, tot i que amb menys vots. Mentre que Junts ha empitjorat resultats, ja que ha perdut un regidor, quedant-se amb 3, i el seu candidat, Àlex Sastre, ha renunciat a l’acta de regidor. Primàries, per la seva banda, ha guanyat un regidor i en passa a tenir 2, Ciutadans ha perdut els 2 que tenia i el PP i Vox han entrat al consistori, amb 2 i 1 regidors respectivament.

A Mollet, la socialista Mireia Dionisio, nomenada alcaldessa el juny del 2022, feia un gran paper diumenge passat i millorava els resultats que el 2019 aconseguia l’històric batlle Josep Monràs. En aquest cas, el PSC ha passat de 10 a 12 regidors i s’ha quedat a només una trentena de vots d’aconseguir el 13è regidor i governar en majoria absoluta. Mentrestant, la segona força, ERC, ha perdut un regidor i ara se situa amb 5 i Mollet en Comú Podem, que és la tercera força, també n’ha perdut un i ara en tindrà 3. L’únic que s’ha mantingut igual, amb el regidor que tenia, ha estat Junts, mentre Ciutadans i Canviem Mollet, soci de govern del PSC, han perdut la representació que tenien, amb 2 regidors cadascun. PP i Vox, per la seva banda, han entrat en el seu lloc amb 2 regidors cadascun.

A Parets, ERC, amb Jordi Seguer com a candidat, firmava un resultat històric i guanyava les eleccions per primera vegada a la història, amb 34 vots de diferència del PSC. Ambdós partits han obtingut 7 regidors, però, tot i això, seguiran governant els socialistes en coalició amb Sumem Esquerres, que és la tercera força. El partit de la vicealcaldessa, Casandra Garcia, ha obtingut 2 regidors, un menys que el 2019, però suficients per arribar a la majoria absoluta amb els socialistes. Mentrestant, la quarta i darrera força al consistori és Junts, que s’ha quedat a pocs vots d’aconseguir el segon regidor. Si l’hagués aconseguit, el pacte amb ERC hagués estat possible –les dues formacions haguessin arribat a la majoria absoluta que marquen els 9 regidors– i hi hauria hagut un canvi al govern local.

I la resta del Baix Vallès?

A la resta del Baix Vallès, els canvis més destacats han tingut lloc a Martorelles, Sant Fost i Montmeló. A Santa Perpètua, la Llagosta i Montornès, en canvi, l’escenari polític és similar al d’abans.

A Martorelles, l’alcalde d’ERC, Marc Candela, ha perdut la majoria absoluta. Tot i que ha tornat a guanyar les eleccions, ha passat de 7 a 5 regidors.

A Sant Fost, l’alcaldessa Montserrat Sanmartí, d’Independents Units per Sant Fost (IUSF), ha aconseguit la majoria absoluta que no tenia. IUSF ha passat de tenir 6 regidors a tenir-ne 9 i ERC n’ha perdut 3 i es queda amb 2.

Finalment, a Montmeló, l’alcalde socialista Pere Rodríguez també ha aconseguit la majoria absoluta. Ha guanyat un regidor i s’ha col·locat amb 7.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram