Artur Mas assegura que el dia 9 de novembre hi haurà “locals, urnes i paperetes” per votar la pregunta acordada des d’un principi. Foto: Jordi Bedos / ANC

“Anem endavant. El 9N hi haurà locals, urnes i paperetes”. Aquest és el missatge que va voler llançar dimarts Artur Mas després d’una nit –l’anterior– plena de desconcert i que va acabar amb el consens polític “esquerdat”, en paraules del president. La seva proposta, el seu pla B davant la suspensió del 9N original per part del Tribunal Constitucional, es presenta com una “consulta anticipada a la definitiva”: unes eleccions plebiscitàries amb una eventual gran coalició sobiranista.

Les reaccions polítiques s’han multiplicat en els últims dies i han evidenciat la disparitat de posicions envers un nou 9N que, en forma de procés participatiu, no és la consulta que s’havia pactat però sí una oportunitat per poder votar la pregunta acordada –si bé en un marc de participació diferent– i tornar a demostrar la fortalesa de la majoria social a favor del dret a decidir –que al carrer es manté, almenys fins ara, unida–.

ELS DETALLS QUE SE SABEN
La nova ‘consulta’ no es farà d’acord amb el decret de la consulta original del 9N, suspès pel Tribunal Constitucional, sinó partint de “marcs legals preexistents de participació ciutadana” competència de la Generalitat. Això té diverses conseqüències, també per al govern espanyol: la possibilitat d’impugnar-la és molt difícil.

Dit això, no hi haurà un cens electoral: caldrà registrar-se personalment amb el DNI al lloc de la votació al moment d’exercir el vot –de manera informàtica per evitar duplicitats–. Ho podran fer els majors de 16 anys residents a Catalunya i també els catalans que visquin a fora però que al DNI hi consti que resideixen aquí. En aquest sentit, no hi haurà vot anticipat però els 15 dies posteriors al 9N es podrà votar –encara no se sap ben bé com– si s’acredita que no es pot fer el dia 9, de tal manera que el dia 10 només es donaran els resultats provisionals.

Per poder dur a terme la nova ‘consulta’ es necessiten 20.000 voluntaris –a partir d’avui ja es poden fer les inscripcions– i es disposarà de 6.000 meses electorals en uns 600 locals, sobretot instituts públics de titularitat de la Generalitat. També es crearà un òrgan de supervisió que vetllarà per la transparència del procés.

La nova ‘consulta’ genera opinions dispars a la comarca

La celebració de la ‘consulta’ alternativa anunciada dimarts per Artur Mas no ha deixat indiferent cap dels representats vallesans dels partits sobiranistes.

Àlex Sastre, de CiU Granollers, remarca que “el més important és que es podrà votar i que l’estat espanyol no ho podrà portar al Tribunal Constitucional perquè es farà d’acord amb unes lleis aprovades fa molt temps”. Josep Casasnovas, d’ICV-EUiA Granollers, no ho veu tan clar i creu que “amb la nova proposta, Mas s’ha sortit de l’acord que tenien els partits proconsulta per salvar-se ell i el seu partit”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Montornès, governat per Iniciativa, ja ha anunciat que no facilitarà recursos per fer la consulta. Per la seva banda, Xus Carrasco, d’IxM-CUP, considera que la nova proposta de Mas té “una nota de deslleialtat” però que “encara pot haver-hi unitat”.

Oriol López, d’Ara Mollet ERC, en canvi, afirma que “es tracta d’una consulta participativa i lluitarem perquè surti bé, però creiem que després ha d’haver-hi unes eleccions que ens portin a la independència”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram