Només el Ripollès, el Berguedà i l’Anoia tenen menys presència d’immigrants que el Vallès Oriental. Fotos: Arxiu

El Vallès Oriental té cada vegada menys ciutadans d’origen estranger. Així ho ratifiquen les dades publicades per l’Observatori Comarcal, que mostren com l’any passat la població estrangera resident a la comarca es va reduir un 6,9% respecte al 2013.

Aquest descens se situa per sobre del registrat al conjunt de Catalunya (6%) i a la Regió Metropolitana de Barcelona (5,2%). Així doncs, el Vallès Oriental va tancar el 2014 amb 38.711 estrangers, que suposen el 9,6% de la població resident i converteixen la comarca en la quarta de Catalunya amb menys presència de població estrangera, només superada pel Ripollès, el Berguedà i l’Anoia.

Les tres principals nacionalitats presents a la comarca són la marroquina, la boliviana i la senegalesa. La població marroquina és la primera nacionalitat en 26 municipis de la comarca, mentre que la romanesa ho és en cinc i la boliviana en tres.

ELS MOTIUS
Segons el Consell Comarcal del Vallès Oriental la reducció del nombre de residents estrangers a la comarca s’ha produït a causa de diferents factors, com poden ser “la disminució de la immigració i l’augment de l’emigració cap a l’exterior, o l’adquisició de la nacionalitat espanyola per part de les persones nascudes fora de l’Estat”.

No pensen el mateix les associacions que donen ajuda als immigrants, que asseguren que “el nombre d’estrangers que tornen al seu país d’origen és mínim” i creuen que “com que no han trobat feina aquí, s’han desplaçat a altres països europeus”.

Des de l’Associació d’Ajuda Mútua als Immigrants (AMIC) també remarquen que aquest descens de les xifres es pot deure al fet que “molts immigrants no han pogut renovar la residència perquè no tenen un contracte de treball i això ha fet que no constin com a inscrits, però segueixen residint al país i en molts casos a la comarca”.

L’evolució de la població estrangera al Vallès Oriental

Ja fa alguns anys que el nombre d’immigrants residents a la comarca es redueix, però el 2014 es va produir el descens més gran dels darrers cinc anys.

La població estrangera al Vallès Oriental va començar a perdre pes l’any 2009, coincidint amb l’agreujament de la crisi econòmica i la reducció del nombre de contractes laborals. Aquell any, la població estrangera resident era de l’11,9%, però any rere any ha anat decreixent fins a arribar al 9,6% del 2014. L’evolució del pes de la població immigrant a Catalunya ha viscut una dinàmica de decreixement similar a la de la comarca, tot i que el percentatge d’habitants amb nacionalitat estrangera és superior a la registrada al Vallès Oriental. L’any 2010 a Catalunya la població immigrant representava el 16% del total dels habitants, mentre que el passat 2014, la seva presència s’havia reduït fins a arribar al 14,5% sobre el total de població, una reducció percentual de dos punts i mig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram