L’expresident de la secció d’ERC a Mollet Albert Biescas i el portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López, aquest matí. Foto: J.G.

La història que portarà davant dels Jutjats de Granollers el portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López, i l’expresident de la secció d’ERC a Mollet Albert Biescas va començar fa uns deu anys. Tant a López com a Biescas se’ls jutjarà el pròxim divendres 18 de setembre per un presumpte delicte de calúmnies i injúries contra l’alcalde Josep Monràs (PSC).

Aquest matí, ERC Mollet ha ofert una roda de premsa des de la seva seu per explicar “el periple judicial” al qual s’estan enfrontant des del 2017 alguns dels membres d’aquesta formació, “per explicar el contingut d’una sentència pública a la ciutadania i valorar políticament la gestió del govern”.

La qüestió és que el 2010 l’Ajuntament de Mollet, sota el mandat de Monràs, va adjudicar a Decathlon una parcel·la pública situada a la zona de la Vinyota. Mollet Impulsa, en aquell moment Promosol –que és l’empresa municipal que es dedica a la promoció econòmica i a la gestió del patrimoni municipal de sòl–, va donar la parcel·la de la Vinyota a Decathlon malgrat que hi havia una altra empresa (Eurocat) que s’havia presentat al concurs de la licitació del terreny i que oferia 2,3 milions d’euros més que la multinacional de roba esportiva. És per això que la immobiliària Eurocat va iniciar un procés judicial contra Mollet Impulsa “per falta de transparència en l’adjudicació”.

“La diferència de criteri polític forma part de la llibertat d’expressió, però no pas l’insult gratuït ni la calúmnia”, diu Monràs

El 2016 va sortir la sentència del cas de la licitació de la parcel·la de la zona de la Vinyota. Aquesta donava la raó a Mollet Impulsa, però anul·lava l’adjudicació del terreny per motius de manca d’igualtat en les condicions. Segons ERC Mollet, durant tot aquest procés judicial va haver-hi força ocultisme per part del govern de Monràs respecte del que estava passant, ja que a l’oposició, diuen, no se’ls va arribar a explicar mai tot el contingut de la sentència.

LA RODA DE PREMSA DE LA DISCÒRDIA
Per aquest motiu, el 2017 els republicans, conjuntament amb els comuns i Podemos, van decidir fer una roda de premsa explicant als molletans tot el que havia passat i fent una valoració política de la gestió de la licitació. L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, recorda a Línia Vallès que durant aquella roda de premsa es va “entredir” que ell s’hauria embutxacat una alta suma de diners amb l’adjudicació del terreny i que aquesta acusació va suposar-li “un escarni polític a les xarxes socials”.

Monràs remarca que, tot i això, ell no va presentar cap denúncia al respecte. “Vaig posar en coneixement de la Fiscalia els fets i aquesta va considerar que eren motiu de delicte. També va determinar que en el procés de l’adjudicació no hi havia hagut cap irregularitat”, afegeix l’alcalde molletà, que vol deixar clar que ell sempre ha tingut “predisposició al diàleg” i que “la diferència de criteri polític forma part de la llibertat d’expressió, però no pas l’insult gratuït ni la calúmnia”.

ERC apel·la els altres partits a posicionar-se a favor seu: “Ara som nosaltres, però demà poden ser ells”

Durant la compareixença pública d’aquest matí, la secretària d’ERC Mollet, Marta Vilaret, ha argumentat, però, que “mai es va acusar Monràs de cap delicte; ni tan sols se’l va anomenar”. Sigui com sigui, va ser aquella roda de premsa de l’estiu del 2017 la que va donar pas al periple judicial entre ERC i l’alcalde de Mollet.

La Fiscalia acusa López i Biescas d’un presumpte delicte de calúmnies i els demana una pena de 18 mesos de multa a raó de 10 euros per dia, així com que els acusats costegin totes les despeses judicials. Per la seva banda, Mollet Impulsa, que es presenta com a acusació particular, els demana una pena de 24 mesos de multa a raó de 10 euros per dia per calúmnies o de 14 mesos –també amb una multa diària de 10 euros– per injúries. Tot plegat a més d’una indemnització de 3.000 euros per a Monràs.

La presidenta d’ERC Mollet, Meritxell Humbert, ha denunciat que es tracta “d’un judici polític contra un grup municipal de l’oposició que crearà un precedent sobre la política molletana”. “Sabem que som molestos i que qüestionem constantment l’equip de govern, però és la nostra feina. Serem jutjats per exercir la llibertat d’expressió i fer política”, ha afirmat Humbert, la qual ha recordat que el 1933 va ser l’últim cop que un alcalde molletà, Josep Fortuny (PSC), va anar “en contra” d’un càrrec electe de la ciutat per qüestions de llibertat d’expressió.

“L’oposició cada cop té menys informació i menys pressupost a Mollet. És per això que apel·lem els altres partits polítics que es posicionin contra aquesta injustícia, perquè ara som nosaltres, però demà poden ser ells”, ha conclòs Humbert.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram