Imatge general del jaciment de les Maleses. Foto: Generalitat

El que s’havia cregut que era un sistema de recollida d’aigües pluvials, localitzat l’any passat a la vessant est del poblat ibèric de Les Maleses, és en realitat un recinte dedicat a activitats rituals. Així ho confirmen els materials trobats al sector a la catorzena campanya arqueològica que es va dur a terme entre finals de juny i mitjans de juliol de l’any passat.

El canvi d’hipòtesi ve motivada pel descobriment d’una pilastra de 60 centímetres d’alçada, envoltada d’objectes rituals i situada prop d’un hemicicle fet a partir de retalls a la roca i orientat cap a l’est, on la gent podia seure i contemplar el ritual, la sortida del sol i l’equinocci de primavera, molt important en el calendari agrícola dels ibers. “El fet que el recinte estigui associat a un conjunt domèstic que va ser objecte d’un incendi ritual abans del seu abandonament, ens reafirma encara més en aquesta hipòtesi”, explica l’arqueòloga Gemma Hidalgo.

En aquest sentit, la directora del Museu, Mercedes Duran, també destaca que s’han trobat alguns objectes com una arracada d’or en forma de mitja lluna, que usaven els homes, i un ganivet de ferro per a sacrificis. A més, destaca que l’espai no només era utilitzat per a ritus cerimonials, sinó també per a reunions de la comunitat i assegura que esperen “aprofundir aquests aspectes en futures campanyes, ja que són poc coneguts en el món ibèric-laietà”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram