El Circuit de Montmeló travessa un moment crític per al seu futur. Foto: Arxiu

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Montmeló. Més enllà de la victòria de Lewis Hamilton, s’hi negociava la continuïtat de Montmeló a l’F1, en entredit després de l’entrada del circuit de Zandvoort en el pròxim any del gran circ. I mentrestant ha revifat el debat que s’arrossega des de la seva inauguració el 1991: cal mantenir el Circuit?

FINANÇAMENT PÚBLIC
Una de les veus més crítiques és Pep Medina, portaveu de la plataforma No ens vendreu la moto, contrària al finançament públic de la instal·lació. En declaracions a Línia Vallès, Medina assegura que “el Circuit és una infraestructura innecessària i no té cabuda en una societat que hauria de prioritzar altres coses”. A més, diu que l’autòdrom “és un pou sense fons que està en fallida”.

Per a Ventura, l’equipament es manté per diversos interessos. “Els lobbies del motor i del turisme són molt potents: busquen promoure aquesta mena d’espectacles massius”, afirma. En aquest sentit, Medina és contundent: “El Circuit és un equipament de la ciutat de Barcelona i no pas del Vallès Oriental. Es va fer aquí perquè allà no hi cabia”. “Seria una bona notícia que no es renovés l’F1”, conclou.

GOVERN I HOTELERS, A FAVOR
Qui va assistir al Gran Premi d’F1 va ser el president de la Generalitat, Quim Torra. Després d’una reunió amb els gestors de l’F1 per la renovació de Montmeló al calendari, Torra va apuntalar el suport del Govern i va assegurar que “seguirem tenint F1 a Catalunya, i ho donarem tot perquè així sigui”. Torra va justificar aquesta voluntat dient que “som un país de motor” i que “l’esdeveniment té un impacte econòmic importantíssim”.

En la línia de Torra, i tal com explicava Línia Vallès en l’anterior edició, els hotelers de la comarca estan a favor del manteniment del Circuit i preocupats per les negociacions. Enric Gisbert, president de l’Associació Hotels Vallès Oriental, ho resumeix així: “No tenim platja, no tenim neu, no tenim cap altra icona que ens suposi una facturació tan important”.

Un finançament en entredit per possible frau

Segons una auditoria a la qual va tenir accés el diari El Mundo el passat mes d’abril, la Generalitat podria haver finançat de forma irregular el Circuit de Montmeló. Concretament, la notícia d’aquest mitjà assenyalava que més de mig milió d’euros s’haurien destinat al Circuit en forma de complements retributius considerats irregulars per l’auditoria.

La reacció més contundent a aquestes informacions va ser la de l’Ajuntament de Barcelona, que va anunciar que “frenava” el suport econòmic a l’equipament esportiu fins que no s’aclareixin els fets publicats.

Tanmateix, segons l’auditoria, existeix una constant injecció de fons públics necessària per a la celebració dels diversos esdeveniments. Aquest mateix estudi econòmic indicava que entre 2015 i 2018 es van arribar a superar els 36,4 milions d’euros de dèficit, amb la corresponent entrada de diners públics per mantenir viable el Circuit. Aquestes xifres encara encenen més el debat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram