Una proclama feminista. Foto: Departament de Justícia

“Sense tu (mi) no soc res” o “És (Soc) l’amor de la meva vida” són algunes de les frases que la @feministailustrada penja al seu perfil d’Instagram, que han inspirat les 16 internes d’Els Til·lers de Mollet i que ajuden les noies a deconstruir el llenguatge masclista present a la societat actual.

Al nou mòdul amb perspectiva de gènere, que es va obrir el passat novembre al centre Els Til·lers de Mollet, hi ha 16 menors internes privades de llibertat perquè han comès algun tipus de delicte, que en un 32% dels casos és un robatori. L’objectiu del mòdul és que aquestes noies, durant la seva estada, rebin recursos i un ensenyament des d’una mirada de gènere, focalitzada en el seu empoderament: “Durant la setmana del 8-M hem fet un intensiu de tallers per visibilitzar la dona”, comenta la directora del centre, Elisenda Camps, que s’alegra que es treballi amb les noies internes des d’un enfocament feminista “perquè, per desgràcia, estem tots investits de micromasclismes”.

El Departament de Justícia assenyala que un 25% de les internes que ara mateix estan al centre han comès delictes empeses per les seves parelles, “fruit d’una relació de domini”. De fet, la majoria no venen d’una vida fàcil: un 35% ha tingut intents de suïcidi, un 65% ha patit violència a la llar i un 70% ha estat víctima de maltractament infantil. És per això que aquest mòdul pioner ha creat activitats, tallers i tutories personals per identificar el masclisme i fer créixer l’autoestima de les ingressades. “Una de les internes, que sortirà en llibertat la setmana que ve, ha estat maltractada per la seva parella”, explica Camps.

A les menors se’ls donen eines per sortir de relacions tòxiques i situacions abusives

“Si fossis una influencer amb molt de poder entre els teus seguidors, ¿què li diries a una noia que estigués vivint situacions de control en la seva relació -per exemple, que la seva parella li miri el mòbil, es barallin sovint o li doni indicacions de com vestir?”. Aquest plantejament va obrir l’activitat del 8-M, preparada per conscienciar totes les menors de la violència de gènere d’avui. La resposta de les participants va ser unànime: “Li diríem: atura-ho!”. Alhora, va portar a reflexions interessants, com és la que va pronunciar una de les menors sense llibertat que ha patit maltractament: “Va advertir a les seves companyes que quan estàs dins de la situació no veus les coses amb tanta claredat”, explica Camps a Línia Vallès. Afegeix que és necessari fer activitats que parlin amb el mateix llenguatge que utilitzen les noies per comunicar-se, com són les xarxes socials, i també que s’aconsegueixi teixir un espai de suport i cures entre elles: “L’experiència i ajuda de les seves companyes molts cops hi fa més que la veu adulta o d’una experta. Juntes tenen molta potència”, afirma.

Durant la setmana del Dia Internacional de la Dona van fer altres activitats, com va ser pintar davantals amb frases empoderadores com ara “una cosa avorrida no és un conyàs”. A més, amb les noies que estan en règim semiobert van anar a veure el clàssic de futbol femení: “És essencial que les noies puguin relacionar-se amb el seu entorn i l’exterior perquè tota aquesta informació que interioritzen aquí la puguin posar en pràctica a la seva vida diària”, diu Camps.

Fa poc al mòdul ha entrat una noia transgènere i l’equip de professionals ja es prepara per a una nova formació: “Nosaltres també necessitem treballar-ho per respondre a totes les realitats i desfer-nos del llenguatge romàntic, masclista i patriarcal”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram