L’ACA i el Consorci veuen “una millora de la qualitat de l’aigua”. Foto: ACA

L’incendi de la setmana passada a la planta de Ditecsa (Montornès) dedicada al reciclatge de dissolvents i residus industrials va provocar vessaments tòxics al riu Besòs que van fer saltar l’alarma mediambiental després de l’aparició de centenars de peixos i altres animals morts. Tanmateix, aquest dimarts l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci Besòs-Tordera van enviar un missatge de tranquil·litat assegurant que “s’ha apreciat una millora de la qualitat de l’aigua”.

Això s’explica, segons apunten, perquè les altes concentracions de substàncies volàtils presents en dissolvents que van arribar a les aigües dimecres “tenen una ràpida evaporació”. Les bones notícies dins de la catàstrofe ecològica van dur la Diputació de Barcelona a reobrir el parc fluvial del Besòs dimecres. A més, des de l’ACA es va pronosticar que abans de l’estiu es podria recuperar l’estat del riu d’abans de l’incident.

D’altra banda, el director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consorci, Josep Monràs, van anunciar durant la reunió un pla de xoc amb anàlisis per a les pròximes setmanes, que inclou mostres d’aigües superficials, subterrànies i costaneres, i que s’estendrà fins al mes d’abril de 2020 per seguir l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu.

Dies abans, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, ja va avançar que “és mentida que el Besòs hagi retrocedit a la situació de fa 30 anys”, tal com es temia després del vessament. Colau va donar la primera llum d’optimisme en el marc de la reunió dels onze municipis compresos entre Montornès i la desembocadura del Besòs, la Generalitat, la Diputació i el Consorci. Per la seva part, Monràs també es va sumar a la línia de Colau i va assegurar que el riu “ja ha estat donant signes de recuperació” i que es pot ser “moderadament optimista”. Segons el president, “és un fet greu però no impossible d’arreglar en un temps més o menys curt”.

Allà els alcaldes de les viles afectades van acordar unir-se i presentar-se com a acusació popular si la Fiscalia trobava indici de delicte mediambiental i mala praxi per part de Ditecsa. La delegació del Vallès Oriental va comptar amb els alcaldes de Montornès, Mollet, Montmeló, Martorelles, Sant Fost i la Llagosta. D’altra banda, avui es celebrarà una nova reunió entre totes les administracions implicades a la seu del Consorci Besòs-Tordera.

MENTRESTANT, A RECUPERAR
Els missatges positius per part dels organismes implicats, però, no esborren l’impacte del vessament al riu. Així ho demostra el fet que encara s’estigui treballant per recuperar els animals morts a la llera del curs fluvial. Els activistes de Mollet pel Futur van celebrar dilluns una acció de protesta i neteja als marges del riu per evitar que altres animals devoressin els cadàvers contaminats dels éssers morts i prolongar així la cadena. També es van rescatar peixos vius per dur-los a trams més alts del Besòs que no estiguin intoxicats.

A més, des de l’entitat es va demanar un estudi precís de l’afectació a l’aire que ha suposat l’incendi, ja que denuncien que els habitants de Montornès i els voltants “no respiren tranquils” després de l’enorme columna de fum químic que va sobrevolar el territori dimecres de la setmana passada.