El 33% de les persones grans cuidades de la comarca està en risc de patir maltractaments. Foto: Arxiu

El maltractament a les persones grans és poc conegut i difícilment detectat pels professionals de l’atenció primària, però cada vegada és un problema més freqüent a la nostra societat. De fet, un estudi de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària revela que el 33% dels ancians cuidats de la comarca estan en risc de patir abusos o maltractaments.

L’estudi, que se centra en el paper del cuidador amb la finalitat de prevenir i evitar el maltractament, assegura que el 40% d’aquestes persones se senten ansioses o exhaustes, principals motius generadors del maltractament als ancians.

Els experts ja equiparen aquesta problemàtica a la de la violència contra les dones, malgrat que la societat civil no en sigui conscient. I és que durant el 2013 es van denunciar 751 casos de maltractaments a ancians a Catalunya, tot i que la Generalitat assegura que aquestes xifres són només el 20% del total i calcula que l’any passat hi va haver més de 3.750 casos a tot el país.

La directora general d’Administració de Seguretat, Maite Casado, remarca que cal que la societat entengui que “és una responsabilitat compartida vetllar per la dignitat d’unes víctimes que sovint no poden denunciar els seus agressors, tot i que els coneixen molt bé, perquè són familiars o cuidadors”.

COM ÉS AQUESTA VIOLÈNCIA?
La violència contra els ancians fa referència a qualsevol tipus de maltractament que rep una persona més gran de 65 anys. El concepte de maltractament a la gent gran abasta des de la violència física i psíquica, fins a l’espoliació econòmica, la humiliació i la desatenció alimentària, mèdica o d’altres aspectes.

Aquest tipus de violència és difícil de detectar perquè es produeix a l’interior dels domicilis, dins l’àmbit familiar o dels cuidadors, i lluny de les mirades de fora. A això cal afegir-hi que, de vegades, la víctima no n’és conscient o no ho verbalitza per por.

Granollers posa en marxa el Projecte Radars

Granollers té 4.912 persones majors de 75 anys i gran part d’aquestes viuen soles i tenen un gran risc d’aïllament i d’exclusió social.

Moltes vegades es veuen sense cap familiar a prop i no disposen d’un suport estable que els permeti cobrir les necessitats socials bàsiques, com anar a comprar el pa o anar al metge. Per aquest motiu, l’Ajuntament, juntament amb la Creu Roja, ha engegat el Projecte Radars, una iniciativa que fomenta les relacions de bon veïnatge i la col·laboració entre ciutadans del mateix barri.

Així doncs, els comerciants o membres d’entitats veïnals voluntàries estaran atents a la dinàmica de les persones grans. Amb una observació respectuosa, podran detectar canvis en la rutina diària d’aquestes persones, variacions en el comportament o altres aspectes que poden ser un indici que necessiten algun tipus d’ajuda. En aquests casos, el Projecte Radars posa a disposició dels voluntaris un telèfon de contacte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram