Des de l’inici de la crisi, el Vallès Oriental ha estat una de les comarques més castigades pels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO). Entre els més sonats destaquen els de Panrico, Alstom o Gemalto, però sembla que durant el 2014 s’està produint un canvi de dinàmiques.
Segons dades facilitades per CCOO, des del 2009 la comarca ha patit un total de 1.286 ERO, que han afectat 28.546 treballadors, dels quals 19.855 eren homes i 8.691 dones.
Les darreres dades publicades pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya mostren una reducció considerable en el nombre d’ERO practicats a la comarca. Segons aquestes dades, en els tres primers mesos del 2014, el Vallès Oriental va registrar 36 expedients, gairebé la meitat que en el mateix període de l’any anterior.

MENYS AFECTATS
Si ens fixem en el nombre de treballadors afectats, la diferència és molt més gran. Durant el primer trimestre del 2014, els ERO han afectat 208 vallesans, enfront dels 1.038 que van ser acomiadats com a resultat dels expedients practicats durant el mateix període del 2013. Per tant, de moment és el trimestre amb menys acomiadaments dels darrers anys.
Entre les dades a destacar, no es pot deixar de banda la xifra dels acomiadaments col·lectius, ja que és la que més es redueix. Així doncs, mentre que al primer trimestre del 2013 es van produir 139 acomiadaments d’aquest tipus, enguany la xifra s’ha reduït a un total de 69.
Per sectors, el de serveis és el que va registrar un major nombre d’acomiadaments col·lectius, amb 32. La indústria, en canvi, només en va registrar 29.
Pel que fa als treballadors afectats pels expedients de suspensió de contractes, la xifra ha passat de 702 durant el primer període del 2013, als 60 d’enguany.

Els sindicats alerten que les empreses estan sota mínims

OCUPACIÓ4Tot i que les dades sobre la reducció del nombre d’ERO a la comarca són positives, des dels sindicats fan una altra lectura de la situació i asseguren que aquesta disminució es produeix perquè les empreses vallesanes ja estan “sota mínims” pel que fa al nombre de treballadors.
El secretari General d’UGT al Vallès Oriental, Oscar Riu, assegura en declaracions a Línia Vallès que “la reforma laboral ha permès que les empreses portin a terme altres mesures com els acomiadaments individuals” i remarca que la reducció dels ERO “no es deu a una recuperació econòmica, sinó a la facilitat per fer acomiadaments que permet la reforma laboral”.
Segons UGT i CCOO, quan es va aprovar la reforma laboral es va aplicar de manera “salvatge”, cosa que ha provocat que més de 30.000 treballadors de la comarca estiguin en situació d’atur. “La reducció del nombre d’ERO tampoc es tradueix en més persones amb treball”, conclou Riu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram