AFParets

Membres de l’associació. Foto: Diego Rosa/AFParets

Era el gener de l’any 2012 quan l’Associació Fotogràfica de Parets naixia al municipi. Una entitat formada per persones que compartien la seva passió pel món de la fotografia i de les càmeres que, amb el pas del temps, s’ha anat consolidant com un dels col·lectius més estables i actius del poble. De fet, així ho explica el seu president, Miquel Portell, a Línia Vallès, deu anys després: “Som petits, però fem moltes coses, i totes les activitats que hem tirat endavant en aquests anys ho demostren”. Una dècada plena de cursos, tallers, sortides, xerrades i concursos que l’entitat celebra amb un calendari ple de propostes.

“Encara que no farem cap acte ni cap programació especial, tot el que fem, que de per si ja és molt, estarà dedicat a celebrar els deu anys”, explica Portell. Activitats com la ponència que hi ha divendres a Ca n’Oms o l’excursió nocturna de dissabte per fotografiar la Sagrada Família, són alguns exemples d’actes que s’aniran fent al llarg del curs. Una tasca que el regidor de Cultura, Francesc de la Torre, ha volgut reconèixer i felicitar “perquè sempre hi són presents retratant moments únics de la nostra història i el nostre estimat poble. Per això els animem a seguir amb la seva activitat per molts anys més”, diu.

El futur de la fotografia

Amb tot, però, el futur de la fotografia tal com l’entén l’associació és incert. “Nosaltres som uns nostàlgics als qui ens encanta portar la càmera penjada al coll i no anar amb un mòbil a la butxaca”, explica Portell. “Però sabem que el futur no és aquest i que tot evoluciona cap a un tipus de fotografia que nosaltres no promovem”, afegeix.

És per això que el president de l’entitat prefereix no pensar en el demà. “El col·lectiu s’està quedant envellit i un dia acabarà desapareixent si no és que les administracions s’impliquen i creen una escola o si no és que hi ha un soci que ho tiri endavant i assumeixi tota la feina que comporta” pensa el paretà. “A més, és una afició cara i a la gent ja li estan bé les fotos que fan els mòbils”, afegeix.

Un conjunt de situacions que se sumen als efectes que ha tingut la pandèmia. “Els socis han baixat de 70 a 48 i, tot i que seguim tenint gent de fora del municipi i no parem de fer coses cada setmana, el període d’inactivitat ens ha passat factura”, diu Portell.

Però des del consistori són positius. De fet, de la Torre pensa que “tot i que sembla que amb el mòbil podem fer grans fotos, la fotografia de sempre, la que fan ells, és la fotografia autèntica, la que retrata de manera natural el que es veu més enllà del focus”.

Un focus que, precisament, ara està centrat a celebrar 10è aniversari, amb la vista posada en seguir creixent i millorant l’entitat, però també en aconseguir que “es cregui en aquest tipus de cultura per fer que l’associació pugui viure deu anys més”, conclou Portell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram